Kortkolom economie

Blok geeft niet toe in hypotheekdebat

Den Haag. Minister Stef Blok (Wonen, VVD) wil best verder debatteren met de Eerste Kamer over versoepeling van de aangescherpte hypotheekregels, maar alle doorgerekende alternatieven zullen de overheid geld kosten en geld is er niet. Dat zei Blok vrijdag na afloop van de ministerraad. Sinds 1 januari moeten kopers nieuwe hypotheken in dertig jaar annuïtair (een vast bedrag per jaar) aflossen om hypotheekrenteaftrek te krijgen. De Eerste Kamer vroeg de minister of een langere aflossingstermijn of het aflossen van de helft ook mogelijk is. De senaat vreest dat de crisis op de woningmarkt wordt vergroot door de aanscherping van de regels. (NRC)

Amsterdam in top-25 vastgoedbeleggers

Amsterdam. Amsterdam is minder in trek bij commerciële vastgoedbeleggers. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek naar de aantrekkelijkheid van 27 grote Europese steden. De lijst wordt aangevoerd door Duitse steden. Het onderzoek werd uitgevoerd door accountantskantoor PWC en het Urban Land Institute onder 500 vastgoedspelers. Die hebben Amsterdam dit jaar op een 22e plaats gezet. Vorig jaar stond de hoofdstad nog op een 19e plek. (Novum)

FNV dreigt met acties op het spoor

Amsterdam. Vakbond FNV dreigt met stakingen op het spoor als de werkgevers niet op hun eisen ingaan. FNV eist 2,5 procent loonsverhoging en wil de garantie dat de werkgelegenheid ongeschonden blijft. Volgens de vakbond staat de sector onder zware druk door aanbestedingen onder een redelijk prijsniveau. De werkgevers – Bam Rail, Strukton Rail en Volker Rail – hebben 1 procent meer loon geboden. Het door FNV gestelde ultimatum verloopt woensdag. (NRC)