Democraten in Senaat VS blokkeren mogelijk strengere wapenwetgeving

Een jongetje van zeven demonstreert vandaag met duizenden andere Amerikanen voor het Amerikaanse parlement tegen wapenbezit. Foto Reuters / Jonathan Ernst

President Barack Obama zal waarschijnlijk grote moeite krijgen zijn strengere wapenwetgeving door de Amerikaanse Senaat te loodsen. Want een aantal Senatoren van zijn eigen partij blijken tegen. Ondertussen gingen in Washington D.C. duizenden mensen de straat op om hun steun aan de plannen van Obama te betuigen.

De weerstand tegen de strengere wapenwetgeving, waar sowieso de meeste Republikeinen tegen zijn, komt dus ook van een handvol Democraten. Het gaat met name Senatoren uit staten waar wapenbezit een stuk hoger ligt dan in de rest van de Verenigde Staten, stelt Mark Glaze, voorzitter van de organisatie Mayors Against Illegal Guns.

De sceptische Democraten kunnen de doorslag geven in de Senaat, waar de Democraten slechts een nipte meerderheid hebben. Het gaat vooral om Democraten uit het westen van het land.

‘Het recht om een wapen te bezitten betekent niet élk wapen’

Obama stelde de strengere wapenwetgeving voor na het bloedbad op een school in Connecticut, waarbij onder anderen twintig kinderen de dood vonden.

Duizenden mensen zijn momenteel de straat op in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. om hun steun te betuigen voor de strengere wapenwetgeving.

Molly Smith, die samen met haar partner de protestmars van vandaag organiseerde, zei tegen persbureau AP:

“Het tweede amendement van onze grondwet geeft ons het recht om wapens te bezitten, maar niet het recht om élk wapen te bezitten. Het gaat hier om zware wapens, wapens die gemaakt zijn om mensen te vermoorden.”

Amerikanen beschouwen wapenbezit als cultureel erfgoed

Obama wil onder meer zware wapens verbieden, de toegestane hoeveelheid munitie per persoon limiteren en strengere controle bij het aanvragen van wapenvergunningen invoeren.

NRC-correspondent Guus Valk stelde enige tijd terug al dat Obama het moeilijk zou gaan krijgen zijn ambitieuze plannen door het parlement te krijgen. Hij schreef:

Ondanks de ferme woorden van Obama en de plannen van is de kans klein dat er om korte termijn werkelijk iets zal veranderen. Voorstanders van vrij wapenbezit zijn oppermachtig. Het debat over wapenbezit is verzand geraakt. De wapenlobby presenteert het als een kwestie van persoonlijke vrijheid. Over de slachtoffers gaat het nauwelijks. Obama probeert die impasse nu te doorbreken. Daarvoor zal hij eerst het klimaat in Amerika moeten veranderen. Een meerderheid van de bevolking is tegen strengere regels voor wapenbezit. Amerikanen zijn wapens gaan beschouwen als cultureel erfgoed.

    • Niels Posthumus