Haase en Sijsling verliezen dubbelfinale Australian Open

Haase en Sijsling in actie tijdens hun derderondepartij in Melbourne. Foto EPA / Narendra Shrestha

Robin Haase en Igor Sijsling hebben de dubbelfinale van de Australian Open verloren. De Amerikaanse broers Bob en Mike Bryan, die als eerste waren geplaatst, waren met 6-3 en 6-4 te sterk.

De Nederlanders, die voor het eerst in de finale van een grandslamtoernooi stonden, begonnen de wedstrijd nog met een break, maar leverden vervolgens hun opslag twee keer in. Die achterstand wisten ze in de eerste set niet meer goed te maken.

In het tweede bedrijf kwam de enige break van de Bryans bij een 1-1 stand en weer hielden de Amerikanen hun voorsprong vast. Haase en Sijsling kregen bij 5-3 al een matchpunt tegen, maar dat serveerden ze weg. Een game later maakten de Bryans het karwei alsnog af.

Dat Haase en Sijsling in de finale stonden is een formidabele prestatie, want de twee hadden voor aanvang van deze Australian Open nog nooit een wedstrijd op een grandslamtoernooi gewonnen. Het is voor het eerst in tien jaar dat er weer Nederlanders in een dubbelfinale staan. In 2003 verloren Paul Haarhuis en de Rus Yevgeni Kafelnikov de finale van Roland Garros van jawel, de gebroeders Bryan.

Azarenka wint lange finale van Li

In de finale van het vrouwenenkelspel was nummer één van de wereld Victoria Azarenka in drie sets te sterk voor de Chinese Na Li. Voor Azarenka was het haar tweede overwinning bij de Australian Open op rij. Door haar overwinning blijft ze de nummer één van de wereld.

Rolstoeltennisster Aniek van Koot won eerder vandaag haar eerste grandslamtitel. De bij afwezigheid van Esther Vergeer als eerste geplaatste Nederlandse klopte de Duitse Sabine Ellerbrock in de finale met 6-1, 1-6, 7-5.

De wedstrijdverslagen zijn geschreven door persbureau Novum.

    • Pim van den Dool