Fossielen(foto’s) verzamelen

Fossielen zijn leuk om te verzamelen. Je kunt ze uithakken, oprapen, lospeuteren of opgraven en als je er veel hebt, wordt het al snel een mooie verzameling. Veel mensen denken dat je ver moet reizen om fossielen te verzamelen. Dat kan natuurlijk wel, maar het hoeft helemaal niet. Je kunt prachtige fossielen verzamelen door gewoon midden in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam of andere steden goed om je heen te kijken. Alleen kun je die fossielen niet oprapen, uithakken op lospeuteren, want dan krijg je problemen. Toch kun je ze best wel verzamelen: met je fototoestel (of smartphone of iPhone).

Het zit zo. Veel gebouwen in ons land worden gemaakt van natuursteen, en in natuursteen kunnen fossielen zitten. Vaak worden de stenen mooi glad geslepen, en dan zie je vaak prachtige doorsnedes van fossielen.

Als je in Utrecht woont, is de vloer van winkelcentrum Hoog Catharijne een mooie vindplaats. De gelige stenen zitten vol met ammonieten (spiraalvormige inktvisschelpen) en belemnieten (kogelvormige staarten van pijlinktvissen). Je moet een beetje opletten, maar als je heen en weer wandelt, zie je ze zeker.

Als je in Amsterdam woont, moet je goed opletten bij de stoepranden in het centrum. Of in de stoeptegels van de Leidsestraat. Die zijn gemaakt van zwart gesteente waar witte fossielen in zitten. De mooiste zijn grote ronde witte cirkels die wel zo groot kunnen zijn als een sinaasappel. Dat zijn fossielen van grote brachiopoden, een soort uitgestorven schelpdier.

Je mag natuurlijk niet met hamer en beitel fossielen uit de vloer van Hoog Catharijne of uit de stoepranden van Amsterdam hakken. Maar je kunt ze wel fotograferen. Op die manier kun je een mooie verzameling fossielenfoto’s maken. Als je ze uitprint kun je er een album mee volplakken.

Daar heb ik wel een tip bij: leg er altijd een euromunt naast. Als je de foto’s een tijdje later bekijkt, weet je nooit meer goed hoe groot je fossiel was. Bij een echt fossiel kun je dat altijd meteen zien, maar op een foto is het lastig. Als je er een euro naast legt voor je de foto maakt, staat die ook op de foto en weet je altijd hoe groot die mooie ammoniet precies was.

Elke laatste zaterdag van de maand zoekt Jelle Reumer naar fossielen

    • Jelle Reumer