Weer wint Heerenveen niet - ADO en Roda gelijk, NAC wint van RKC

NAC Breda heeft onderin de Eredivisie erg goede zaken gedaan. Het versloeg uit in Waalwijk RKC met ruime cijfers (0-4) en zag bovendien de drie clubs direct boven zich op de ranglijst gelijkspelen. Roda JC en ADO hielden elkaar in Den Haag in evenwicht. Heerenveen speelde in Zwolle gelijk tegen PEC.

Daardoor passeert NAC al deze drie ploegen op de ranglijst en komt de ploeg dertiende te staan, gelijk met FC Groningen. De noorderlingen komen morgen echter nog in actie.

Danny Verbeek opende de score voor de bezoekers uit Breda tien minuten na rust. Twee minuten later was het opnieuw raak via Jordy Buijs. In de counter zorgde Alex Schalk voor de beslissing, waarna het via Eric Botteghin zelfs nog 4-0 werd.

ADO Den Haag geeft overwinning uit handen

ADO kwam thuis sterk uit de startblokken. Mike van Duinen was na veertien minuten met een lobje trefzeker, maar kort voor rust kwam Roda via de Pool Mikolaj Lebedynski op gelijke hoogte. Na de pauze kregen de Limburgers een fikse tegenvaller te verwerken, toen aanvoerder Sanharib Malki rood kreeg.

De Syriër zat met zijn veter verstrikt in de schoen van Van Duinen en rukte zich los. Volgens scheidsrechter Eric Braamhaar was er sprake van een natrappende beweging. ADO had in het vervolg het betere van het spel, maar kansen bleven uit. Danny Holla leek de thuisploeg vanaf de strafschopstip toch drie punten te bezorgen.

Na hands van Vito Wormgoor, die met rood werd bestraft, mocht evenwel ook Roda-middenvelder Mark-Jan Fledderus aanleggen vanaf elf meter. Hij schoot in tweede instantie raak en bepaalde daarmee de eindstand.

Heerenveen wint opnieuw niet - gelijkspel tegen PEC Zwolle

Het is Heerenveen opnieuw niet gelukt te winnen in de Nederlandse Eredivisie. Uit bij PEC Zwolle kwamen de Friezen niet verder dan een 1-1 gelijkspel. En dus is er wederom geen extra lucht voor trainer Marco van Basten die al tijden onder druk staat vanwege tegenvallende resultaten.

Lang zag het er goed uit voor Heerenveen. Topscoorder Alfred Finnbogason opente vlak na rust de score. Die voorsprong hield Heerenveen lang vast. Maar zes minuten voor het eindsignaal maakte PEC-invaller Denni Avdic alsnog gelijk.

In een levendige beginfase had zowel Zwolle als Heerenveen kans op de openingstreffer, mede door de ruimtes die werden weggegeven. Fred Benson mocht na twintig minuten alleen op de Friese goal af, maar werd te ver naar buiten gedrongen. Aan de andere kant hadden Rajiv van la Parra, Finnbogason en Filip Djuricic niet veel meer succes.

Wiljan Pluim kreeg kort voor de pauze nog een grote kans, maar hij schoot in het zijnet. Die misser kwam de thuisploeg duur te staan. De tweede helft was nog geen twintig seconden oud toen Finnbogason voor zijn vijftiende competitietreffer tekende. De IJslander profiteerde van matig uitverdedigen van de Zwolse defensie.

Zwolle zat niet lang bij de pakken neer. Joey van den Berg zag een schot gekeerd worden door Kristoffer Nordfeldt, terwijl een vrije trap ook een prooi was voor de Zweedse doelman. De Zwollenaren kwamen goed weg, toen Djuricic geheel vrijstaand de bal over het doel volleerde.

In de slotfase ging Zwolle op jacht naar de gelijkmaker en kreeg het zes minuten voor tijd loon naar werken. Invaller Avdic kopte bij de eerste paal een voorzet van Van den Berg binnen. De thuisploeg, die vorige week al PSV versloeg in Eindhoven, rook daarna bloed, maar een tweede treffer bleef uit.
Zwolle staat in de Eredivisie op de dertiende plaats. Heerenveen heeft een iets minder doelsaldo en staat veertiende. Beide ploegen hebben negentien punten.

    • Niels Posthumus