Eerst sneeuw, dan dooi

Met een tweetrapsraket gaat dit weekeinde de dooi de vorst verslaan.

Vandaag trekt van west naar oost een sneeuwstoring over, waarna de temperaturen al beginnen op te lopen. Morgen gaat het stevig regenen en wordt het nog zachter. Overigens betekent dat niet meteen het einde van winterse ongemakken. Wel wordt het dus snel een stuk milder.

Dat heeft te maken met een tweetal oceaandepressies die tussen Schotland en IJsland door richting Scandinavië trekken. Oostenwinden maken en vanmiddag schuift een sneeuwzone, met daaruit op veel plaatsen tussen 2 en 5 centimeter sneeuwval, langzaam naar Duitsland weg. In het kielzog stroomt mildere lucht binnen met een paar spatten regen en oplopende temperaturen. Aan het eind van de dag is het rond het vriespunt in het oosten en noordoosten tot plus 5 graden aan de westkust.

Vanavond klaart het van boven zee enige tijd op. Doordat de vorst nog in de grond zit wordt het op diverse plaatsen verraderlijk glad. Het koelt af tot rond het vriespunt.

Vannacht en morgenochtend trekt een actieve regenzone het land in. Lokaal kan het daardoor korte tijd ijzelen. In de middag klaart het van boven zee op. Er staat een matige tot harde zuidwestelijke wind en het wordt 5 tot 8 graden.

In de nieuwe week lopen de maxima op tot rond 10 graden en wisselen regen en zon elkaar af. In de nacht en ochtend kan het glad zijn.