Directeur van Vitaal Wonen ontslagen

Directeur Noël Philippen van de Limburgse woningcorporatie Vitaal Wonen is ontslagen. Aanleiding is de uitkomst van een onafhankelijk onderzoek. Daaruit blijkt dat de bestuurder zich schuldig gemaakt heeft aan belangenverstrengeling en malversaties, waaronder privéreizen en privé-uitgaven op kosten van de woningcorporatie.

Minister Blok (Wonen en Rijksdienst, VVD) informeerde gistermiddag de Tweede Kamer per brief over de situatie bij Vitaal Wonen. De raad van commissarissen heeft in het onderzoek erkend dat zij onvoldoende toezicht gehouden heeft op de directeur. De raad heeft besloten nog dit jaar in zijn geheel af te treden.

Op aandringen van Blok volgt nog nader onderzoek naar enkele vastgoedprojecten. Daaruit moet blijken of de schade op de ontslagen directeur kan worden verhaald. Of aangifte gedaan wordt tegen de directeur wordt later beslist.

Het onderzoek naar Philippen begon in augustus vorig jaar na een publicatie in NRC Handelsblad. Daaruit bleek dat Philippen privé 184.000 euro verdiend had aan een vastgoedtransactie van Vitaal Wonen met aannemers, waaronder een dochter van bouwconcern VolkerWessels. Vitaal Wonen kocht ook een villa die, na te zijn opgeknapt, verhuurd werd aan de voorzitter van de raad van commissarissen. De voorzitter is direct opgestapt, hoewel hem volgens de onderzoekers geen strafrechtelijk of civiel verwijt gemaakt kan worden. Ook hield de huisnotaris van Vitaal Wonen in strijd met de Notariswet een verkoopbedrag uit een openbare akte.

Volgens minister Blok kon de situatie bij Vitaal Wonen mede ontstaan doordat directeur Philippen zijn vader opvolgde als directeur, waarbij zijn vader aanbleef als adviseur bij vastgoedprojecten.

    • Joep Dohmen