Designlabyrint

Waar vroeger de Amsterdamse polikliniek voor geslachtsziekten zat, is nu designconceptstore Hôtel Droog.

hotel Droog

Wat

Galerie, tentoonstellingsruimte, theehuis annex café, cosmeticastore, modeboutique, kachelwinkel, reisbureau en éénkamerhotel. Hôtel Droog biedt het sinds vier maanden allemaal onder één dak, in een aantal monumentenpanden op een steenworp afstand van de Stopera van Amsterdam. De panden liggen rond een prachtig aangelegde binnentuin en zijn kruip-door-sluip-door, via trappen en gangen met elkaar verbonden. Het 700 vierkante meter grote complex doet denken aan de Spazio Rossana Orlandi en 10 Corso Como, twee designlabyrinten in Milaan.

Wat hebben ze

In de conceptstore en de galerie van Droog, die al sinds 2004 in de Staalstraat waren gevestigd, zijn uiteraard de geestige en tegelijk poëtische producten van het designlabel te vinden. Zoals de Clojo, de van een metalen kleerhanger gemaakte toiletrolhouder van Henk Stallinga (10 euro). Sinds de uitbreiding in september, door annexatie van een groot buurpand aan de Groenburgwal, biedt Droog ook onderdak aan drie winkels. Bij cosmeticazaak Cosmania zijn geuren en make-up te koop van Laqa & Co, Lord & Berry en Malin+Goetz, merken waar je bij Douglas vergeefs naar zoekt. Kabinet verkoopt designerkleren van Isabel Marant, Christophe Lemaire en Anne de Grijff. En de Arnhemse designfabrikant Weltevree toont zijn betonnen kachels en stoere hot tubs.

In de vrij toegankelijke tentoonstellingsruimte op de begane grond worden wisselende exposities gehouden. Sommige Amsterdammers zullen met gemengde gevoelens door deze ruimte lopen. Voorheen was dit namelijk de polikliniek waar je je op geslachtsziektes kon laten controleren. Dit grachtenpand aan de Groenburgwal is sowieso een geschiedenisrijke plek. In het café op de eerste etage zaten in de zeventiende eeuw de keurmeesters van het Amsterdamse Lakengilde. Een geborduurd doek van kunstenaar Berend Strik herinnert aan het groepsportret dat Rembrandt hier ooit van de ‘Staalmeesters’ schilderde.

Dat Hôtel Droog maar één hotelkamer telt (een appartement van 300 euro per nacht) is te danken aan boze buurtbewoners. Toen Droog-directeur Renny Ramakers in de voormalige SOA-kliniek een hotel met tien kamers wilde beginnen, stak een storm van protest op. Na drie jaar ‘gedoe’ was ze het zat, zegt Ramakers. „Toen heb ik de hotelgedachte omgedraaid. Eén kamer en de ervaringen van een groot hotel, met bijzondere winkels, een galerie en een café.”

Hoe ziet het eruit

Blits. Hôtel Droog is aangekleed met Droog-producten. Het gebouw laat zich daardoor lezen als een geschiedenis van het in 1993 opgerichte label. Zo kan je in het café een kop pompoensoep (6 euro) eten op de befaamde voddenstoel van Tejo Remy. En de winkel en galerie van Droog zijn een pretpark voor de ogen, dankzij de allesbedekkende kleurpatronen van Franck Bragigand.

Hoe word je geholpen

Hôtel Droog trekt zo’n 80.000 bezoekers per jaar. Die kunnen er prettig ongestoord rondneuzen.

Voor wie

Hôtel Droog is een smeltkroes; de winkel staat vermeld in elke reisgids voor Amsterdam. Maar ook buurtbewoners en studenten hebben het complex ontdekt. In korte tijd groeide het café uit tot een geliefde plek om af te spreken.

Hôtel Droog, Staalstraat 7B, Amsterdam, di-wo 11-18 uur, do-zon 11-19 uur, ma gesloten. hoteldroog.com

    • Arjen Ribbens