Coquilles met gebakken champignons

Paddestoelen kunnen prima als vegetarische hoofdschotel dienen, vooral als ze gevuld worden of tot ragout verwerkt, maar ze worden toch vaak gecombineerd met vlees. Biefstuk met champignons is ouderwets lekker, kip met cantharellen een beproefde combinatie. Vis en paddestoelen kom je wat minder vaak tegen. Toch kan dat heel goed – zalm met cantharellen is ook heerlijk, en zeebaars gevuld met spinazie en champignons een uitgesproken feestelijk gerecht.

Heel verrassend vond ik de combinatie van Jane Grigson, geciteerd door Mark Janssen, van coquilles met champignons. Meteen uitgeprobeerd – heerlijk! Wat combineert dat goed. Coquilles of Sint Jakobsschelpen zijn vaak al schoongemaakt verkrijgbaar, soms ook diepgevroren, met het koraal verwijderd. Wie ze vers koopt, met schelp en al, moet ze eerst nog schoonmaken. Het oranje koraal kan in dat geval goed met de champignons meegebakken worden.

Grigson serveert de coquilles en de champignons in coquilleschelpen, dat staat leuk. Ik heb er zelf een iets vullender gerechtje van gemaakt door er wat niet al te lang gestoomde aardappelplakjes onder te leggen en een extra klontje zoute boter te gebruiken. Ik geef hier het recept zonder de aardappelen – een aardappeltje kan iedereen er zelf wel bij leggen, desgewenst.

Voor 4 personen

250 g champignons

½ citroen

2 sjalotjes

evt. teentje knoflook

beetje royale klont boter

bosje peterselie

12 of 16 coquilles

Erbij eventueel warme toast

Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Druppel er wat citroensap overheen. Hak het sjalotje fijn en de eventuele knoflook. Hak ook de peterselie.

Bak de champignons met de sjalot en de knoflook in royaal boter en bestrooi ze met peper en zout. Doe er de peterselie bij.

Snij de coquilles 1 keer doormidden. Bak ze in een tweede koekenpan en laat de pan en de boter eerst goed heet worden (niet verbranden!). Bak de coquilles kort aan beide kanten lichtbruin. Ze mogen beslist niet lang bakken, dan worden ze taai, een paar minuten is genoeg. Leg de coquilles in de schelpen op de bordjes en maal er royaal zwarte peper overheen. Leg de champignons op de coquilles en serveer meteen, met eventueel geroosterde witte boterhammetjes.