‘Zeker elf burgerslachtoffers bij luchtaanvallen Mali’

Een Malinese soldaat voor een muur vol kogelgaten in de stad Konna. Foto Reuters / Eric Gaillard

Franse luchtaanvallen op het Malinese stadje Konna hebben aan zeker elf burgers het leven gekost. Dat heeft de burgemeester van de stad gezegd. Journalisten kregen zaterdag voor het eerst toestemming van het Malinese leger om Konna te bezoeken.

Volgens een van de inwoners kwamen op 11 januari drie vrouwen en een kind om toen de stad vanuit de lucht onder vuur werd genomen.

Het Franse offensief in Mali begon een dag nadat de islamitische extremisten in het land verder naar het zuiden waren opgerukt en Konna hadden ingenomen. De militanten zijn inmiddels uit Konna verdreven en het Malinese leger maakt er nu de dienst uit.

Het Malinese leger drukt ondertussen met behulp van het Franse leger de moslimrebellen steeds verder in het defensief. Nadat het regeringsleger gisteren de stad Hombori heroverden, meldt Frankrijk nu dat het vliegveld van rebellenbolwerk Gao ook is ingenomen.

Gao en twee andere grote steden in Noord-Mali vielen vorig jaar in april in handen van de militanten na een coup in de hoofdstad Bamako, in het zuiden van het land. De coup leidde tot chaos en dat stelde de extremisten in staat grote delen van Mali in te nemen. De andere twee belangrijke steden in het noorden, Kidal en Timboektoe, zijn nog altijd in handen van de extremisten.

Verslag van Al-Jazeera over de strijd in Mali: