Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week het huis van kunstenares Claudy Jongstra.

claudy jongstra

Huis Aan het einde van een dorpsstraatje in het Friese Spannum, daar waar de velden en de sloten beginnen, maakten kunstenares Claudy Jongstra (staand, 49) en haar partner Claudia Busson (47), van twee negentiende-eeuwse boerderijwoningen één huis. Ze wonen er met hun twee kinderen Jesk (15, met gitaar) en Eabel (12) en een Hollandse herder en een kooikerhond.

Interieur De muren zijn verwarmd en met leem bekleed. „De wanden hebben dezelfde kwaliteiten als wol: zacht en warm”, zegt Jongstra, die naam heeft gemaakt met haar bijzondere textielen. Verder zijn er in huis „veel kussens, kleden en vellen”, en „overal plekjes waar je lekker kunt zitten”. Zelf zit ze het liefst op de (verwarmde) plaats waar nu haar zoon met zijn gitaar zit. De kleden in de hangstoel en naast de haard zijn geen schapenhuiden. „Ze zijn gemaakt van wol – het schaap is er niet voor gedood.” Het kleine kussen in de hangstoel is „een typisch vrijeschoolproduct” van haar jongste zoon. Haar zonen gebruiken restjes vilt en wol als vloerkleed of beddensprei in hun blokkenkasteel dat permanent onder constructie is (ook omdat de honden het nogal eens omstoten).

Bijzonder Het raam naast de haard kijkt uit op de verfplantentuin. Daarin staan planten en kruiden waarmee Jongstra kleurrecepten uitprobeert. Oregano levert geelgroen op, wouw geel en de meekrap het warme rood van het kussen achter haar.

Van Ikea Die handige keukentrapjes (niet op de foto).

Bij brand meenemen Het kleed achter de hangstoel. „Het is mijn allereerste vilten kleed. Ik heb het tien jaar geleden gemaakt.”