Begrip voor trap tegen ballenjongen

Terwijl de Engelse voetbalbond FA zich buigt over de strafmaat na het incident waarbij Eden Hazard een ballenjongen een schop zou hebben gegeven, krijgt de Belgische aanvaller van Chelsea uit verschillende hoeken steun of op zijn minst clementie voor zijn opvallende actie in het bekerduel afgelopen woensdag tegen Swansea City.

De 17-jarige ballenjongen van de thuisclub uit Wales wierp zich met twaalf minuten te spelen op de bal, terwijl Swansea een 2-0 voorsprong verdedigde. Hazard trachtte de bal te ontfutselen, waarbij hij met een welgemikte schop zowel bal als jongen raakte. Hij kreeg daarvoor de rode kaart. Betrokkenen hebben al excuses gemaakt aan elkaar.

De afkeuring over het incident is niet eensluidend. QPR-trainer Harry Redknapp noemde het gedrag van de ballenjongen „walgelijk”, aldus Engelse media. Hij heeft begrip voor Hazard. „Je kunt je de frustratie voorstellen. Je bent een speler die de finale van de beker [League Cup, de ‘tweede’ Engelse beker] wil halen en dan is daar zo’n jongen die zich als een idioot gedraagt en je de bal niet wil teruggeven.”

Gareth Bale, sterspeler van Tottenham Hotspur, sprak op Twitter van een „onbegrijpelijk beslissing van de scheids om Hazard het veld af te sturen”. Meerdere profvoetballers hebben begrip ge toond voor de actie van Hazard. Ook zijn er beelden opgedoken vanuit een ander camerastandpunt, waarbij het contact met de jongen minimaal lijkt. Het was toch vooral de bal, stelde Hazard al direct na de wedstrijd.

De FA acht een normale sanctie – drie wedstrijden schorsing – voor de Belgische international „duidelijk onvoldoende”. Hazard heeft tot dinsdag om te reageren op de aanklacht. De Engelse voetbalbond veroordeelde niet direct de actie van de ballenjongen, maar stelt in een verklaring wel clubs te willen „herinneren aan de verantwoordelijkheid die ze dragen voor gepast gedrag van ballenjongens en andere personeel rond het veld”.