Azarenka wint Australian Open na lange finale tegen Na Li

Azarenka balt haar vuist nadat ze een punt heeft gescoord in de finale tegen Na Li. Foto Reuters / Daniel Munoz

Victoria Azarenka heeft voor de tweede keer op rij de Australian Open gewonnen. De Wit-Russin, die door haar zege de nummer één van de wereld blijft, was in de finale in drie sets te sterk voor de Chinese Na Li: 4-6, 6-4. 6-3.

Azarenka begon nog goed met een break, maar liet daarna zien dat de zenuwen haar parten speelden. Ze liet Li terugkomen en zelfs de overhand nemen in de eerste set. In de eerste zes games won de titelverdedigster zelfs geen punt op haar tweede opslag. Bij een 5-2 voorsprong begon met name de backhand van Li te haperen en Azarenka kwam terug tot 5-4. Ze kon echter niet op gelijke hoogte komen en moest de eerste set aan de Chinese, die na 2011 haar tweede finale in Melbourne speelde, laten.

In de tweede set ging Azarenka met een dubbele break beter van start, maar Li kwam, ondanks dat ze door haar enkel ging, terug. Bij een 4-4 stand plaatste Azarenka echter een nieuwe break en nu sleepte ze de set binnen. Ook in de derde set was de eerste break voor Azarenka, maar net als aan het begin van de wedstrijd sloeg Li meteen terug. Even later lag de wedstrijd bijna een kwartier stil vanwege het vuurwerk ter ere van Australia Day, de Australische nationale feestdag.

Bekijk hier een korte samenvatting van de finale:

Hardnekkige blessure nekt Li

Direct na de hervatting ging Li weer door haar enkel en viel daarbij met haar hoofd op de baan, waardoor weer een blessurebehandeling noodzakelijk was. Azarenka won vervolgens drie games op rij en gaf die voorsprong niet meer uit handen. Op 5-3 serveerde Li om in de wedstrijd te blijven, maar dat lukte haar niet.

Over Azarenka’s halve finale van afgelopen donderdag werd nog lang nagesproken omdat ze een medische time-out aanvroeg na het missen van vijf matchpoints tegen Sloane Stephens, die eerder voor een grote verrassing zorgde door van Serena Williams te winnen. Azarenka gaf twee lezingen van het incident en wekte daarmee de indruk dat ze de time-out had aangevraagd om tijd te winnen.

Nederlanders in finale mannendubbelspel

Voor het Nederlandse tennis is het vandaag een bijzondere dag, want Robin Haase en Igor Sijsling nemen het vanmiddag in de finale van het mannendubbelspel op tegen de gebroeders Mike en Bob Bryan. Winnen zal voor Haase en Sijsling niet eenvoudig worden, want de Amerikanen zijn in Melbourne als eerste geplaatst.

Dat Haase en Sijsling in de finale staan is echter een formidabele prestatie, want de twee hadden voor aanvang van deze Australian Open nog nooit een wedstrijd op een grandslamtoernooi gewonnen. Het is voor het eerst in tien jaar dat er weer Nederlanders in een dubbelfinale staan. In 2003 verloren Paul Haarhuis en de Rus Yevgeni Kafelnikov de finale van Roland Garros van jawel, de gebroeders Bryan.

De wedstrijdverslagen zijn geschreven door persbureau Novum.

    • Pim van den Dool