Astronaut Polman schiet door barrière

Bij zijn aantreden, in 2008, riep bestuursvoorzitter Paul Polman dat hij de omzet van Unilever wilde verdubbelen: van 40 naar 80 miljard euro. Afgelopen week kon hij zijn beleggers goed nieuws melden. Unilever schoot vorig jaar met zijn omzet door de grens van 50 miljard euro. Beleggers reageerden enthousiast: de beurskeurs steeg tot een recordhoogte van 30,02 euro.

Helemaal in stijl was dan ook de uitdossing waarin Polman en zijn financieel directeur Jean-Marc Huët woensdagochtend op de bijeenkomst met analisten verschenen: beide heren droegen een astronautenpak – inclusief helm. Zij wilden aandacht vragen voor de nieuwste reclame van deodorantmerk Axe, waarbij klanten een ruimtereis kunnen winnen. „It was bloody hot”, zei Polman na afloop. Foto’s waren er niet, bezwoer hij nieuwsgierige journalisten. Zijn boodschap kwam toch over: Unilever is outer space.