Amerika faalde bij training leger Mali

Het Amerikaanse leger heeft de afgelopen jaren fouten gemaakt bij het trainen van Malinese militairen. Dat heeft generaal Carter Ham, hoofd van de Amerikaanse troepen in Afrika, toegegeven. Hij zei dat zijn militairen er niet in zijn geslaagd hun Malinese collega’s „waarden, ethiek en militair ethos” bij te brengen.

Ham deed zijn uitspraken na berichten over Malinese militairen die vermeende aanhangers van de moslimextremisten executeren en andere misdaden begaan tegen burgers. Deze berichten zijn pijnlijk voor de Verenigde Staten, die de afgelopen jaren zo’n 600 miljoen dollar hebben uitgegeven aan de training van militairen in Mali en de buurlanden.

„We concentreerden onze training vrijwel volledig op tactische en technische zaken”, aldus Ham op Howard University in Washington. Hij zei dat niet genoeg was gedaan om Malinese rekruten ervan te overtuigen dat „als je het uniform van je natie aantrekt, je de verantwoordelijkheid accepteert om die natie te verdedigen en beschermen, om het wettelijke burgergezag te aanvaarden, en om je aan de wet te houden.”

Ondanks de tactische training van de VS was het Malinese leger overigens niet in staat om de opmars van de extremisten in Noord-Mali vorig jaar te stuiten. De steden Timboektoe, Gao, en Kidal vielen in een weekend. Een deel van de militairen vluchtte halsoverkop naar het zuiden. Honderden militairen, onder wie commandanten van elite-eenheden die door de VS waren getraind, liepen over naar de extremisten.

Daar komt bij dat de ook door Amerika getrainde kapitein Amadou Sanogo een staatsgreep pleegde waarbij de democratisch gekozen president werd afgezet. Sindsdien verkeert het Malinese leger in een staat van wanorde. Die wordt verergerd door een interne machtsstrijd. De gedemoraliseerde Malinese militairen sloegen op de vlucht toen extremisten eerder deze maand naar het zuiden oprukten. En ze leden vorige week een gevoelige nederlaag toen ze het stadje Diabaly wilden heroveren.

De Verenigde Naties hopen in de komende maanden de krijgsmacht weer op te bouwen. De Europese Unie zal daarom proberen de beloofde trainingsmissie zo snel mogelijk ter plaatse krijgen, zegde EU-buitenlandchef Catherine Ashton het Europees Parlement vorige week toe.

Ondertussen gaat de internationale troepenopbouw door. Die moet voorafgaan aan het verwachte Frans grondoffensief om Gao en andere woestijnsteden in te nemen. De Fransen hebben tweeduizend militairen in Mali. Een colonne Tsjadische militairen, die het beste zijn toegerust voor strijd in de woestijn, is onderweg. Ook worden duizend Nigeriaanse militairen verwacht.

In afwachting van het offensief hebben extremisten een strategische brug over de Niger-rivier opgeblazen. „Niemand kan de rivier over om naar Niger te gaan of naar Gao te komen”, zei de eigenaar van een transportbedrijf tegen persbureau AFP.