Altijd goed, maar nooit gewonnen, hoe kan dat? Scrypto trekt nog meer dan duizend inzenders

Al jaren sturen mijn vriendin en ik het juiste antwoord van het Scrypto in – als we de puzzel compleet hebben, tenminste. We hebben nooit wat gewonnen.

Dit geeft niet. Het gaat tenslotte om de lol van het samen puzzelen.

Maar toch, hoeveel mensen sturen er wekelijks in? Hoe worden de winnaars aangewezen? Als er wordt geloot, hoe dan?

Fred Sengers

Leiden

Pech moet je hebben.

Maar de sportieve reactie van de lezer maakt duidelijk hoezeer het Scrypto, een traditie in de krant, nog steeds wordt gewaardeerd. De huidige maker van het Scrypto, Jelmer Steenhuis, vierde onlangs zijn 25-jarig jubileum (Lux, 27 oktober 2012).

De redactie van de bijlage Lux krijgt wekelijks tussen de duizend en vijftienhonderd inzendingen op het Scrypto, een fors aantal voor zo’n rubriek. De meeste komen per e-mail, maar een aantal komt ook nog steeds via de papieren post of – hij bestaat nog – de fax.

Uit die inzendingen worden er ‘blind’ drie getrokken; daarna wordt gecontroleerd of hun oplossing juist is. Is dat niet het geval, dan wordt er opnieuw getrokken, net zolang totdat er drie winnaars uit de bus zijn gekomen. De winnaars worden vermeld in de krant en krijgen een boekenbon van twintig euro.

De aanhouder wint (ooit).