'Als de schakeltjes niet goed werken, ervaar ik stress'

Mechteld van den Oord en Lukas Geurts trouwen in mei. Zij is zelfstandig projectmanager, hij consultant logistiek. „Zodra ik bij Lukas op schoot kruip, valt alles van me af.”

Spitsuur 26 januari 2013 David Galjaard

‘Veertig uur is niet genoeg’

Lukas: „Mijn werk geeft me energie. Ik spreek met alle kleuren mensen en kijk in de keukens van heel veel bedrijven. Ik heb een contract voor veertig uur, maar werk veel meer. Veertig uur is niet genoeg om te doen wat er van me wordt verwacht, en wat ik zelf wil bereiken. Ik zie het als een investering: onder de streep doe ik het voor mezelf. Bovendien zou ik heel ongelukkig worden van een negen-tot-vijfbaan. Ik wil altijd meer geven dan wat er van me wordt verwacht.”

Mechteld: „Ik werk voor mezelf. Als je eenmaal aan die vrijheid hebt geproefd, aan die eigen verantwoordelijkheid, wil je niet meer anders. Op dit moment zit ik middenin een druk project, waardoor ik 70 uur per week werk. Elke zondagochtend om tien uur, als normale mensen uitslapen, heb ik een conference call met zakenpartners in Nederland en Azië. Het kost mij mijn tijd met Lukas, vrienden en familie. Maar het werk voelt lekker, het inspireert me. Ik ben graag met tien dingen tegelijk bezig.”

‘Stress als één schakel niet werkt’

Lukas: „De balans tussen werk en privé is goed. Wij hebben allebei de ruimte om te zijn wie we willen zijn. Allebei staan we in onze carrière op een mooie plek. Ik weet wat ik wil over vijf jaar en ik weet wat ik wil over vijftien jaar. Om dat te bereiken, zit ik op de goede weg. En als ik thuiskom, zit daar de liefde van mijn leven. Thuis vind ik de rust die ervoor zorgt dat ik goed functioneer op mijn werk.”

Mechteld: „Mijn werk is super, maar ik zorg ervoor dat ik me voldoende oplaad. Anders werkt het niet. Zodra ik thuiskom en bij Lukas op schoot kruip, valt alles van me af.

„Als de schakeltjes niet goed werken, ervaar ik stress. Als Lukas net zo druk in zijn hoofd zou zijn als ik, zouden we gek worden. Hij helpt me relativeren. En de XL agenda 2013 helpt ook, een topuitvinding.”

Lukas: „Onze kwetsbare plek is dat we allebei gevoelsmensen zijn. Als er in ons werk dingen tegenzitten, moeten we opletten dat we die onrust niet mee naar huis nemen. Dat is soms moeilijk, daar komen we steeds opnieuw achter.”

Mechteld: „Wij zijn heel verschillend moe: ik word aanhankelijk, Lukas wil juist ruimte voor zichzelf. Als ik dan niet tegen hem mag aanhangen, voelt dat soms als een afwijzing. Dat is een conflict. Maar we hebben geleerd dat te benoemen.”

‘We staan bekend om de feestjes’

Mechteld: „Onze weekenden zitten altijd vol, zowel overdag als ’s avonds. Plus nog eens zo’n drie avonden doordeweeks, dan zien we elk onze eigen vrienden. Ik heb veel borrels, waarbij werk en privé vaak door elkaar heen lopen. En we organiseren ook veel feestjes. Laatst hadden we een urban picknick georganiseerd, maar het regende keihard. We dachten: dan doen we het gewoon thuis, er komt vast toch niemand. Hadden we ineens 70 mensen binnen. Ook onze bruiloft wordt een groot feest. In mei gaan we trouwen, dat is nog zo’n project dat we erbij doen. We hebben een team van mensen die ons helpen bij het regelen.”

Lukas: „De bruiloftclub is een bonte verzameling van vrienden en familie, maar het klikt ontzettend goed tussen iedereen.”

‘Schoonmaken kunnen we zelf’

Lukas: „Mechteld doet iets meer in het huishouden dan ik. Ik heb een enorme hekel aan de was doen. Ik ben meer van de keuken, die moet schoon en op orde zijn. Elke zaterdag poetsen we: Mechteld doet de was, ik stofzuig en breng glas weg.”

Mechteld: „We hadden een schoonmaakster, maar we hebben afscheid van haar moeten nemen omdat ze ging verhuizen. Ik wil graag een nieuwe. Als je zo hard werkt en ook nog een sociaal leven wilt, is een schoonmaakhulp toch wel fijn.”

Lukas: „Maar we hebben er geen haast bij. We kunnen best zelf schoonmaken. We zijn er in het weekend een uur of vier mee bezig, en doordeweeks doen we ’s avonds nog wat kleine dingen.”

Mechteld: „Onze discussies over het huishouden gaan altijd over kleine dingen. Dat Lukas de pannen bovenin de vaatwasser legt in plaats van onderin, of dat hij een natte handdoek op het bed laat liggen.”

Lukas: „Of dat Mechtelds kleren en schoenen overal rondslingeren, dat ik altijd over haar tassen struikel en dat er altijd wattenschijfjes in de badkamer liggen. Mechteld heeft moeite met hulp vragen. Soms komt ze ineens boos de woonkamer binnenstampen om te zeggen dat ik moet helpen, terwijl ik niet eens doorhad dat ze de was aan het opvouwen was.”

In Spitsuur vertellen stellen en singles hoe zij werk en privé combineren. Meedoen? Mail naar werk@nrc.nl.

    • Anne Dohmen