Aardbeving sterker bij vergrote gaswinning

De aardbevingen in Groningen, veroorzaakt door de toegenomen gaswinning, worden de komende jaren sterker dan eerder gedacht. Dat blijkt uit onderzoek dat minister Kamp (Economische Zaken, VVD) gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De kans op krachtige aardbevingen is voor het kabinet geen reden om nu al de gaswinning te stoppen of te verminderen. Voorlopig zijn de belangen van de schatkist en van afnemers daarvoor te groot. „Nagenoeg alle Nederlanders gebruiken het gas om hun huis te verwarmen en te koken”, aldus Kamp. De gaswinning in Groningen leverde het Rijk vorig jaar 11,5 miljard euro op.

Wel wil Kamp „passende maatregelen” treffen om de effecten te beperken. De exploitant van het gasveld, de NAM, gaat huiseigenaren helpen en reserveert honderd miljoen euro „om preventieve maatregelen aan gebouwen te treffen”.

Aanleiding voor de onderzoeken door het Staatstoezicht op de Mijnen, KNMI en NAM was de aardbeving op 16 augustus vorig jaar in Loppersum. De beving met een kracht van 3,4 op schaal van Richter was de sterkste tot nu toe. Het KNMI verwacht dat de maximaal mogelijke sterkte van een beving niet zoals eerder gedacht 3,9 bedraagt, maar „tussen de 4 en 5”.

De jaarlijkse gasproductie in Groningen is sinds 2000 stapsgewijs toegenomen van 20 tot 30 miljard kubieke meter naar 45 tot 50 miljard.