Zweegers: stille en puissant rijke zakenman

De opponent van ING in de rechtszaak om Vola heet Frank Zweegers: een flink vermogende investeerder die het liefst in de luwte opereert.

Voor een vermogende zakenman die graag in de luwte opereert zijn het vervelende maanden.

Frank Zweegers, de 51-jarige investeerder, staat veel meer in de krant dan hem lief is. In België speelt een breed in de pers uitgemeten corruptiezaak rondom een hoge politiefunctionaris, waarbij Zweegers afgelopen maanden werd genoemd als gever van steekpenningen rondom de verhuizing van de federale politie naar een gebouw in Brussel uit de omvangrijke vastgoedportefeuille van Zweegers. Zweegers heeft die beschuldiging publiekelijk ontkend.

En gisteren publiceerde deze krant het nieuws dat Zweegers al jaren in een financieel conflict verwikkeld is met ING – een zaak die hij zelf heeft aangespannen omdat hij zich door die bank misleid voelt bij de overname van consumptief kredietverschaffer Vola in 2005.

Wie is deze man, die volgens de jaarlijkse rijkenlijst van Quote een vermogen heeft van 660 miljoen euro. Het zakenblad maakte twee jaar geleden een profiel van de man. Bronnen die aan dat verhaal meewerkten waren huiverig. „Als Frank erachter komt dat ik wat over hem zeg, breekt ’ie m’n poten.”

Zweegers, die opgroeide in Brabant, als zoon van een handelaar in landbouwmachines staat bekend als een stille, maar gewiekste zakenman. Hij opereert vooral vanuit Londen, woont officieel in Monaco, maar heeft nog een groot aantal vennootschappen in Nederland. Nog altijd is in zijn geboorteplaats Geldrop een deel van zijn bedrijven gevestigd, ZBG bv, de Zweegers Beheer Groep.

De Nederlandse financiële wereld maakte in 1997 met Zweegers kennis toen hij de failliete boedel van computerbouwer Commodore overnam en snel wist onder te brengen bij concurrent Tulip. Zweegers, toen 36 jaar oud, verdiende er 7 miljoen gulden aan.

Niet veel later sloot hij ook een vastgoedtransactie met Tulip, waarbij beleggers en media vraagtekens zetten bij mogelijke belangenverstrengeling. De bewering van de Volkskrant dat de toenmalige Tulip-directeur daar ook privé aan had verdiend bleek ongegrond. De krant besloot te rectificeren.

In 1999 dook Frank Zweegers na een korte strijd met een andere vastgoedbelegger, Richard Homburg, op als een van de kopers van het beursgenoteerde vastgoedfonds Breevast.

Breevast is, naar het lijkt, nog altijd de grootste activiteit van Zweegers, met een vastgoedportefeuille van 1,2 miljard euro (cijfers 2010).

In 2003 begon Zweegers als bankier verschillende verschaffers van consumptief krediet op te kopen: Krefima en Auxifina in België en Arenda in Nederland – bekend van het merk Vola. Dat laatste werd een bleeder, maar als de uitspraak van het gerechtshof stand houdt en zijn claim ook, dan kan Zweegers daar nog ruim 20 miljoen uit slepen.

De bank was op de hoogte; rijke koper opereert in stilte

Zakenman Zweegers kocht de ING-dochter die bekend is van ‘Vola, Vola, Vola, voor geld’. Het bedrijf bleek niks waard, maar Zweegers liet het er niet bij zitten.

    • Philip de Witt Wijnen