Wind gaat ruimen

None

De winterse periode komt tot een eind, want zondag valt de dooi in. Volgende week zal al snel niet veel meer herinneren aan de voorbije vorstperiode, want straffe zuidwestelijke winden brengen het kwik woensdag lokaal op 12 graden.

In de nacht van woensdag op donderdag kwam het lokaal nog tot strenge vorst. Overdag brak de zon door en steeg het kwik naar 0 tot min 3 graden.

Vandaag beleven we een vergelijkbare dag. In de nacht naar zaterdag volgt dan lichte tot matige vorst, maar er gaat al wat veranderen: de wind wakkert aan uit het zuidoosten.

Zaterdag overdag maakt die wind, die dan al matig tot krachtig waait, het onaangenaam koud. De bewolking wordt dikker en vanuit het westen volgt een beetje sneeuw. De maximumtemperatuur varieert van min 4 graden in Groningen tot plus 1 graad langs de westkust.

Na een nacht met overwegend lichte vorst bereikt zondagochtend een actiever front Nederland. Het gaat regenen, in het oosten voorafgegaan door wat sneeuw, bij oplopende temperaturen. In de middag is het 2 tot 6 graden, bij een vrij krachtige tot harde wind uit zuidwest tot zuid.

De nacht naar maandag kan het door opvriezing van natte weggedeelten nog verraderlijk glad worden, maar het is de laatste stuiptrekking van deze winterse periode. De dagen daarna is het regenachtig, winderig en zacht. Woensdag wordt het zelfs 8 tot 12 graden.