Wie zijn de leden van het ‘Black Bloc’ in Egypte?

A member of the Black Bloc is seen during the protest in Tahrir Square in Cairo January 25, 2013. Egypt marks the second anniversary of the uprising that swept Hosni Mubarak from power with little to celebrate. Deeply divided and facing an economic crisis, the nation is bracing for more protests, but this time against a freely elected leader.REUTERS/Mohamed Abd El Ghany (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
A member of the Black Bloc is seen during the protest in Tahrir Square in Cairo January 25, 2013. Egypt marks the second anniversary of the uprising that swept Hosni Mubarak from power with little to celebrate. Deeply divided and facing an economic crisis, the nation is bracing for more protests, but this time against a freely elected leader.REUTERS/Mohamed Abd El Ghany (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)

Onder de demonstranten rondom het Tahrirplein in Egypte is deze week een nieuwe groep demonstranten gesignaleerd, die zich presenteren als het ‘Black Bloc’. Zijn het hoolies, relschoppers of anarchisten?

In Egypte wordt vandaag herdacht dat twee jaar geleden de opstanden op het plein begonnen tegen oud-president Hosni Mubarak. En dus verzamelden zich duizenden mensen op het Tahrirplein in Kaïro. Maar de revolutie mag z’n tweede verjaardag vieren, de strijd is nog niet gestreden. De demonstranten betogen nu tegen de Egyptische president Morsi, die vorige maand een omstreden wet doordrukte en die wordt beschuldigd van machtsmisbruik.

Onder de betogers bevinden zich sinds enkele dagen ook in zwarte ski-mutsen gehulde betogers, die zichzelf omschrijven als het Black Bloc. Het begrip verwijst naar een manier van straatprotest die onder andere bekend werd bij anti-globalistische en anarchistische betogingen in Europa en de VS. De tactiek bestaat eruit dat de groep als een blok oprukt. In Kaïro probeerden de betogers vandaag op deze manier auto’s en trams tot stilstaan te brengen.

Volgens NRC-correspondent in Kaïro, Gert van Langendonck, is het Black Bloc in Egypte nauw verbonden met de Ultra’s, de voetbalhooligans:

“Zij zijn de laatste dagen bijzonder actief op straat omdat morgen de uitspraak wordt verwacht in het proces over het voetbaldrama van Port Said in februari vorig jaar. Daarbij vielen 79 doden bij geweld tussen supporters na een wedstrijd tussen Al-Masry en Al-Ahly. De ultra’s zeggen dat het geweld werd uitgelokt door de politie als straf voor de rol die de voetbalsupporters op straat hebben gespeeld tijdens de revolutie. Zij eisen gerechtigheid.”

Leden van het Black Bloc tijdens protesten vandaag op het Tahrirplein in Kaïro tijdens de 'viering' van de tweejarige verjaardag van de revolutie. Foto Reuters / Mohamed Abd El GhanyLeden van het Black Bloc tijdens protesten vandaag op het Tahrirplein in Kaïro tijdens de 'viering' van de tweejarige verjaardag van de revolutie. Foto Reuters / Mohamed Abd El Ghany

Moslimbroeders planten bomen

De Moslimbroederschap besloot dit jaar overigens niet mee te doen aan de herdenking van de revolutie op het Tahrirplein. Ook om naar eigen zeggen de confrontatie niet aan te gaan met de betogers. In plaats kondigden zij een weeklange campagne aan om “Egypte te heropbouwen” door onder meer een miljoen bomen te planten en duizend dorpen op te knappen. Ook werd op verschillende plaatsen kleding en voedsel tegen inkoopprijzen aangeboden aan de bevolking. Niettemin vielen er bij de demonstraties vandaag doden en gewonden.

Van Langendonck:

“Het signaal van de Moslimbroederschap is duidelijk: wij staan voor stabiliteit en wij begrijpen dat mensen het moeilijk hebben om rond te komen. Het straatgeweld van vandaag, en een fenomeen als het Black Bloc, maken het voor de Moslimbroederschap wellicht nog makkelijker om het verhaal te verkopen dat de oppositie vooral op chaos uit is.”

Verwijzing naar Anonymous

In dit filmpje is een propagandafilmpje te zien van het Black Bloc met ondertiteling. In het filmpje zegt de groep dat ze “al jaren bezig zijn de bevolking te bevrijden van tirannie”. Ook is in het filmpje het masker te zien, die leden van het internationale hackerscollectief Anonymous ook dragen.

De groep heeft ook een twitter- en facebookaccount en noemt zichzelf een ‘massabeweging’. Maar met 289 followers loopt dat vooralsnog geen storm.

Printscreen twitterPrintscreen twitter

    • Anouk Eigenraam