Geen problemen bij toertochten – morgen acht op programma

GIETHOORN - Schaatsers verkennen het ijs voorafgaand aan de Vijf Merentocht in Giethoorn. De toertocht op natuurijs is afgelast omdat de kwaliteit van de ijsvloer niet goed genoeg is. ANP BAS CZERWINSKI Schaatsers verkennen het ijs voorafgaand aan de Vijf Merentocht in Giethoorn. Foto ANP / Bas Czerwinski

Nadat de Vijf Merentocht, de eerste toertocht op natuurijs, gisteren in het water viel, verlopen de vier toertochten van vandaag tot dusver zonder problemen. Morgen kunnen in totaal acht toertochten worden verreden, meldt de KNSB aan nrc.nl.

De inschrijving voor de Blokzijler Merentocht werd vandaag aan het einde van de ochtend stopgezet. De organisatie laat geen nieuwe deelnemers meer toe bij de toertocht door natuurgebied De Wieden. Schaatsers worden doorverwezen naar de andere twee tochten die vandaag in Overijssel worden verreden, de Belterwiedetocht en de Vollenhoofse toertocht.

Naast de drie tochten in Overijssel vindt in Noord-Brabant, in de buurt van Vught, de Rondetocht de IJzeren Man plaats. “Tot dusver is er geen vuiltje aan de lucht”, zegt Ramon Kuipers, coördinator natuurijs van de KNSB.

Voor morgen staan volgens de KNSB de volgende toertochten op het programma.

Update 16.26 uur: er zijn nog twee toertochten bij gekomen, namelijk de Veluwemeertocht in Gelderland en De Rondetocht De Ijzeren Man in Noord-Brabant. Volgens Kuipers zijn er vandaag nauwelijks problemen geweest bij de toertochten. In totaal hebben 30.000 schaatsers meegedaan.

Kuipers verwacht voor morgen - de laatste dag dat er toertochten verreden worden - geen problemen, zoals gisteren bij de Vijf Merentocht bij Giethoorn.

“Bijna in het hele land kan geschaatst worden en er zijn morgen veel meer toertochten. Op dit moment wordt goed gekeken of de startplaatsen goed toegankelijk zijn voor mensenmassa’s. Ik raad wel aan morgen de laatste berichten in de gaten te houden, zoals op de websites van de schaatsclubs.”

Morgen is voorlopig de laatste dag dat geschaatst kan worden. Met name in het westen, midden en zuiden kan er morgen enkele uren lichte sneeuw vallen, meldt het KNMI. In het westen kunnen de temperaturen in het westen al iets boven nul komen en zondag gaat het in het hele land dooien.

    • David Haakman