Vier doden bij rellen in Egypte tijdens tweejarige herdenking van Tahrirplein

Police throw stones back at protesters during clashes in Alexandria, January 25, 2013. Youths fought Egyptian police in Cairo and Alexandria on Friday on the second anniversary of the revolt that toppled Hosni Mubarak and brought the election of an Islamist president who protesters accuse of riding roughshod over the new democracy. REUTERS/Asmaa Waguih (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) De oproerpolitie zoekt dekking terwijl demonstranten stenen en brandbommen gooien in Alexandrië. In Kaïro raakte de oproerpolitie ook in de clinch met demonstranten, in Suez vielen er vier doden. Foto Reuters / Asmaa Waguih

Bij rellen in de Egyptische stad Suez zijn vier mensen omgekomen door geweervuur, meldt Reuters. Een vijfde persoon zou in kritieke toestand zijn.

Het is vandaag precies twee jaar geleden dat de opstanden op het plein begonnen tegen oud-president Hosni Mubarak. Anders dan twee jaar geleden zijn de demonstraties vandaag niet gericht tegen Mubarak, maar tegen de Egyptische president Morsi, die vorige maand een omstreden wet doordrukte. Tegenstanders van Morsi vinden dat Morsi zijn macht heeft misbruikt en willen de revolutie nieuw leven inblazen.

Bij demonstraties op het Tahrirplein in Kaïro raakten demonstranten vandaag ook al slaags met de oproerpolitie. Bij een aantal kantoren van de Moslimbroederschap werd ingebroken. De politie schoot met traangas op de demonstranten. Ook in Alexandrië zijn demonstraties.

Demonstranten trekken aan het prikkeldraad in Kaïro terwijl ze tegen Morsi protesteren voor het presidentieel paleis op de tweejarige verjaardag van de revolutie. Foto AP / Amr NabilDemonstranten trekken aan het prikkeldraad in Kaïro terwijl ze tegen Morsi protesteren voor het presidentieel paleis op de tweejarige verjaardag van de revolutie. Foto AP / Amr Nabil

Morsi gedenkt door bomen te planten

Morsi riep in een speech ter ere van de verjaardag van de profeet Mohammed op om het jubileum op een “beschaafde, vreedzame manier te vieren die onze onze natie, onze instituties en onze levens in stand houdt”. De Moslimbroederschap herdenkt 25 januari onder meer met een weeklange campagne om “samen Egypte op te bouwen” en zegt een miljoen bomen te planten en duizend dorpen op te knappen ter gelegenheid daarvan vertelt NRC-correspondent Gert van Langendonck.

Morsi zijn partij heeft ervoor gekozen om niet de straten op te gaan, wat de kans op confrontaties zal verminderen. Dat scheelt volgens Van Langendonck enigszins, maar er wordt toch nog steeds behoorlijk gevochten rondom het plein. Door het hele land zouden minstens 186 burgers en 45 beveiligers gewond zijn geraakt bij schermutselingen tussen de politie en de demonstranten.

    • Anouk Eigenraam