Venezuela naar rechter om nepfoto zieke Chavez

De regering van Venezuela wil gerechtelijke stappen ondernemen tegen het Spaanse dagblad El País omdat deze gisteren een valse foto van de zieke Venezolaanse president Chavez op de voorpagina plaatste.

Chavez herstelt op Cuba van een kankeroperatie. El País kocht de foto van een liggende ‘Chavez’ met een beademingsmasker van fotobureau Gtres Online. Hij zou zijn gemaakt door een verpleegster, die hem naar haar zus zou hebben gestuurd. In werkelijkheid is het een filmbeeld van een operatie van een Mexicaan uit 2008. Andere man, ander land, ander jaar.

Vrij snel nadat de foto online stond, kwam de redactie achter de blunder. Krantenjongens werden langs de kiosken gestuurd om de krant terug te halen en te vervangen door een editie zonder de foto. El País heeft zijn excuses aangeboden.

De concurrentie had een mooie dag. Pedro Ramirez, hoofdredacteur van El Mundo, twitterde gniffelend dat hij de foto ook kreeg aangeboden, voor 30.000 euro.

De ernstige ziekte van president Chavez leidde tot enige politieke onrust in het land. De 58-jarige Chavez won de herverkiezing in oktober en kon deze maand niet opnieuw worden ingezworen omdat hij in het ziekenhuis ligt. Mocht de president overlijden, dan moeten er nieuwe verkiezingen komen.