Vandaag stonden er vijftigduizend toerschaatsers op het ijs

Ruim vijftigduizend mensen hebben vandaag deelgenomen aan verschillende toertochten in Nederland. Dat meldt een woordvoerder van de schaatsbond KNSB tegen persdienst Novum. In totaal werden er vier toertochten gehouden: drie in Overijssel en het Nederlands Kampioenschap op natuurijs op het Veluwemeer bij Elburg. Een kleine twintigduizend mensen hadden zich ingeschreven. Daarnaast waren er nog zo’n

Luchtfoto van deelnemers in actie op de Bovenwijde tijdens de Vijf Merentocht gisteren. De organisatie van de eerste toertocht op natuurijs van het seizoen besloot na enkele uren geen schaatsers meer toe te laten. ANP / Bram van de Biezen Luchtfoto van deelnemers in actie op de Bovenwijde tijdens de Vijf Merentocht gisteren. De organisatie van de eerste toertocht op natuurijs van het seizoen besloot na enkele uren geen schaatsers meer toe te laten. ANP / Bram van de Biezen

Ruim vijftigduizend mensen hebben vandaag deelgenomen aan verschillende toertochten in Nederland. Dat meldt een woordvoerder van de schaatsbond KNSB tegen persdienst Novum.

In totaal werden er vier toertochten gehouden: drie in Overijssel en het Nederlands Kampioenschap op natuurijs op het Veluwemeer bij Elburg. Een kleine twintigduizend mensen hadden zich ingeschreven. Daarnaast waren er nog zo’n 32 duizend ‘zwartrijders’, aldus de woordvoerder.

Volgens de zegsman hebben zich geen noemenswaardige problemen voorgedaan. “Iedereen was erg tevreden over het verloop van de dag.” In Overijssel zijn uiteindelijk 23 mensen met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Een persoon was vrij hard op zijn hoofd gevallen, maar voor de rest waren het vooral mensen die na een val last hadden van hun pols.

Voor morgen staan er acht toertochten gepland: drie in Friesland, drie in Overijssel, een in Brabant en opnieuw een op het Veluwemeer.

Morgen laatste schaatsdag: tienduizenden op het ijs

De woordvoerder kon nog geen schatting geven van het aantal deelnemers morgen, maar aangezien het voorlopig de laatste dag is dat er geschaatst kan worden verwacht de KNSB dat tienduizenden mensen in heel Nederland het ijs op gaan.

Met name in het westen, midden en zuiden kan er morgen enkele uren lichte sneeuw vallen, meldt het KNMI. In het westen kunnen de temperaturen in het westen al iets boven nul komen en zondag gaat het in het hele land dooien.

Twitter avatar ptimofeeff Peter Timofeeff Geniet zo lang het kan! #schaatsen Zaterdag #sneeuwpoppen. Zondag regen. Daarna veel zachter! http://t.co/xsHx41Rr Woensdag temp => 10 gr.
    • Marije Willems