Vakantiepark-sm-huisje

Het komt niet vaak voor dat het lezen van een nieuwsbericht een warme gloed over je dag werpt, maar dit was er zo één: ‘Vakantiepark Staphorst vol sm-huisjes.’ Ik had allereerst geen idee van het bestaan van sm-huisjes in vakantieparken. Ze klonken als een soort knusse kabouterhuisjes, maar dan gedecoreerd met latex en tepelklemmen. En dan in Staphorst! De gemeente van de zwarte netkousen – een combinatie om vrolijk van te worden.

Het bericht hield daar niet op: ‘Meerdere eigenaren van vakantiehuisjes in het recreatiepark klagen vanwege overlast.’ Hier ga je je toch afvragen: wat voor overlast? Het ongerief dat ik van vakantieparken ken: een groep twintigjarige jongens in het huisje naast je, die een weekend lang al hun energie, vaardigheden en nachtrust inzetten voor dat ene heilige doel – een enorme toren van bierkratten bouwen. Of misschien een scootmobiel voor je op een smal pad, terwijl je een zak friet warm thuis probeert te krijgen. Wat voor overlast zou er van de sm-huisjes kunnen komen? Snerpende pijnkreten? Steeds weer afgedankte rubberen dienstmeidschortjes bij het vuilnis? Tijdens een avondwandeling met je hond aan de lijn iemand tegenkomen tijdens zijn avondwandeling met z’n sub aan de lijn?

Uiteindelijk sloot het bericht af met: ‘De gemeente Staphorst onderzoekt momenteel of sadomasochisme binnen het bestemmingsplan (recreatie) valt.’ Een afweging waar ik graag bij zou zijn: „Ik geloof dat sommige mensen er wel plezier aan beleven… Maar is een indoor schavot ook echt vermáák?” „Een golfslagbad, dat is echt een verzetje, vind ik. En een lasergamehal.” „De vraag is: hebben mensen er recht op om een midweekje ter ontspanning aan een wandrek vastgebonden te worden?”

Zelf vind ik een vakantiepark-sm-huisje juist een geweldig idee. Handig voor de groep mensen die nog niet zo ervaren is en er zo mee kennis kan maken, en voor de groep die ook weleens van de lifestyle in een bosrijke omgeving wil kunnen genieten – die na een robbertje knevelen gewoon een lekker kopje filterkoffie wil op het terras. De huisjes lijken me prima plekken – op hun site ben je nog het meest verbaasd over hoe moeiteloos de wereld van de sm met de wereld van de vakantiehuisjes samenvloeit: „Het opgemaakte bed is voorzien van topmatrassen, zodat u van een welverdiende nachtrust kunt genieten. Onder het bed bevindt zich een opsluitkooi. Ideaal voor als u uw sub even wilt opsluiten.”

Er zouden veel meer thema-vakantiehuisjes moeten komen. Waarom zijn die huisjes altijd precies hetzelfde, met van die fantasiepatroon-gordijnen, een lelijke bank en een schilderij van een manke zeemeeuw of een dennenbos? Ik zou zo naar een game-vakantiehuisje willen (geoutilleerd met verschillende consoles en met een koelkast vol snacks die je kan opeten zonder je handen te gebruiken). Of een huisje waarin alles van heel zachte pluizige materialen is gemaakt, zodat het een soort nest wordt. Of een huisje dat ’s nachts van binnen oplicht met fonkelende lichtjes en sterrenstelsels, een beetje zoals Avatar, maar dan zonder al het blauw en de pretentieuze milieuretoriek.

In ieder geval zou ik de volgende keer in een vakantiepark veel liever geplaatst worden naast de sm-liefhebbers, dan weer naast zo’n immer groeiende biertoren.

    • Renske de Greef