Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Erasmus Universiteit haalt naaktkunst van muur, ‘niemand krijgt broodje weg’

‘De gekruisigde vrouw’
‘De gekruisigde vrouw’ 'De gekruisigde vrouw' van Manuel Kneepkens.

Op de Erasmus Universiteit zijn twee naaktschilderijen van de muur gehaald omdat deze “aanstootgevend” zouden zijn. Bezoekers van het restaurant zouden geklaagd hebben.

Veertien werken van schilder en voormalig fractievoorzitter van de Rotterdamse Stadspartij Manuel Kneepkens worden geëxposeerd in de lunchruimte van het universiteitsgebouw. De werken, door de kunstenaar zelf omschreven als “mild, satirisch en cartoon-achtig”, hingen eerder in boekhandel Selexyz.

Maar voor de cateraar van Rotterdamse universiteit gaan ze te ver. Kneepkens kreeg onlangs te horen dat hij zeven schilderijen moest weghalen, omdat “bezoekers hun broodje niet meer wegkrijgen”. Uiteindelijk zijn de twee meest expliciete schilderijen verwijderd. Waaronder bovenstaand werk.

Volgens Kneepkens lijdt de cateraar aan “preutsheid”. In een brief aan het bestuur van de universiteit stelt hij dat een universiteit een plek dient te zijn “waar men de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel heeft. Een plaats van beschaving, en niet van achterlijkheid.”

Deze werken zijn (nog) niet weggehaald

De cateraar heeft bezwaar gemaakt tegen zeven werken, maar deze hangen nog:

‘Target – National rifle association’‘Target – National rifle association’

'Bokito’s wife''Bokito’s wife'

De universiteit bevestigt dat de werken zijn verwijderd na klachten, maar geeft verder geen commentaar. Een woordvoerder:

“Dit is een zaak tussen een exploitant en een kunstenaar. Wij staan hier buiten.”

Ook in de Nijmeegse Radboud Universiteit werd onlangs een naaktschilderij verwijderd, na een klacht van een medewerkster. Op het schilderij staat een vrouw met een hoofddoek die het geslachtsdeel van een naakte man betast. De universiteit liet weten dat het kunstwerk “net even te heftig” is gebleken.

Update 28 januari, 11.34 uur: enkele zinnen uit dit stuk zijn genuanceerd. Niet voor de Erasmus Universiteit gingen de schilderijen te ver, maar voor de cateraar.