Uitgelicht

Film

Zodiac (David Fincher, 2007, VS). Semidocumentaire misdaadfilm die heel methodisch de geschiedenis vertelt van de gelijknamige seriemoordenaar die eind jaren zestig, begin jaren zeventig San Francisco onveilig maakte. Met Robert Downey jr, Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo. Canvas, 22.40-01.10u.

Wanted (Timur Bekmambetov, 2008, VS/D). Op stripverhaal gebaseerde paranoiafilm met James McAvoy als kleurloze loonslaaf Wesley, die ontdekt dat er een leven achter het leven bestaat. In zijn geval is dat de wereld van een geheime broederschap van mythische huurmoordenaars, en Wesley blijkt een van hen. Angelina Jolie is zijn leermeesteres en Bekmambetov filmt haar zoals zij het liefste wordt gezien: een en al elastische ledematen. Niemand die met zoveel plezier als Bekmambetov in de slotscène de hele set opblaast. RTL 5, 23.00-01.05u.

Die Bluthochzeit (Dominique Deruddere, 2005, D/B). Duitstalige verfilming van de gelijknamige Belgische strip van Hermann en Van Hamme, waarin tijdens een huwelijksfeest een klein conflict escaleert, alle gasten meezuigt en eindigt in een slagveld. Film is wat minder zwaar op de hand dan de strip. Met Armin Rohde, Dirk Roofthooft en Hilde Van Mieghem. ARD, 23.30-01.00u.

Svobodnoe plavanie (Boris Khlebnikov, 2006, RUS). Sfeervolle film over het uitzichtloze en absurde bestaan in een uithoek van Rusland, waar de enige fabriek zijn deuren sluit en de jonge Ljonja (Aleksandr Yatsenko) zijn dagen slijt zonder enige hoop op verandering en omringd door andere losers, boeven en een vriendinnetje (Darya Ekamasova). Tot de Wolga redding brengt. Ned.2, 00.05-01.40u.

Informatief

American Colony: Meet the Hutterites. Eerste deel van tweeluik over een kleine religieuze kolonie op het platteland van Montana. De Hutterites houden vast aan hun tradities terwijl de verleidingen van de buitenwereld op de loer liggen. De kolonie bestaat uit 59 mensen die bijna allemaal familie van elkaar zijn. Het overgrote deel houdt zich aan de eeuwenoude tradities; anderen flirten met de moderne samenleving. NGC, 22.00-23.00u.

Amusement

Moordvrouw. Nederlandse politieserie met o.a. Wendy van Dijk, Porgy Franssen en Renée Soutendijk. De auto van een jonge vrouw is tegen een boom gereden, maar de bestuurster is spoorloos. Niemand weet of ze gewond is. Dan verschijnt er op internet een verontrustend filmpje. RTL 4, 22.30-23.30u.

Sport

Tennis: Australian Open. Rechtstreeks verslag van de finale vrouwen enkelspel tussen Na Li en Victoria Azarenka.Zaterdag, Eurosport, 09.30-11.30u.