Tweejarig jubileum op het Tahrirplein omlijst door rellen

TOPSHOTS An Egyptian protester runs to throw tear gas during a protest in Tahrir Square on January 25, 2013 in Cairo. Huge crowds are expected to demonstrate in Egypt on the second anniversary of the revolution that ousted Hosni Mubarak and brought in an Islamist government, as political tensions simmer and economic woes bite. AFP PHOTO/MOHAMMED ABED

Bij demonstraties op het Tahrirplein in Kaïro zijn jonge demonstranten vandaag in de clinch geraakt met de oproerpolitie, meldt Reuters. Bij een aantal kantoren van de Moslimbroederschap werd ingebroken en de boel flink overhoop gegooid. De politie schoot met traangas op de demonstranten.

Het is vandaag precies twee jaar geleden dat de opstanden op het plein begonnen tegen oud-president Hosni Mubarak. Anders dan twee jaar geleden zijn de demonstraties vandaag niet gericht tegen Mubarak, maar tegen de Egyptische president Morsi, die vorige maand een omstreden wet doordrukte. Tegenstanders van Morsi vinden dat Morsi zijn macht heeft misbruikt en willen de revolutie nieuw leven inblazen.

Een lid van de oppositie zegt tegen Reuters:

“De revolutie gaat door. We wijzen elke absolute heerschappij van een partij af.”

Een groep demonstranten met maskers, die zichzelf omschrijven als ‘Black bloc’, gooiden met molotovcocktails en vuurwerk terwijl ze probeerden op te rukken naar toegangswegen van overheidsgebouwen, die afgezet waren met prikkeldraad. Ambulances reden af en aan; sinds gisteren zijn er al 25 mensen gewond geraakt. De duizenden betogers op de been scandeerden leuzen als “weg met het regime”. Ook in Alexandrië wordt vandaag flink geprotesteerd.

Demonstranten proberen zichzelf met stukken metaal te beschermen tijdens protesten op het Tahrirplein in Kaïro. Foto AFP / Mohammed Abed Demonstranten proberen zichzelf met stukken metaal te beschermen tijdens protesten op het Tahrirplein in Kaïro. Foto AFP / Mohammed Abed

Gisteravond raakten betogers en de oproerpolitie ook al slaags in de buurt van het Tahrirplein. Tientallen jongeren probeerden toen een barricade bij de regeringswijk omver te werpen.

Aanhangers Morsi gaan niet de straat op

Morsi riep in een speech ter ere van de verjaardag van de profeet Mohammed op om het jubileum op een “beschaafde, vreedzame manier te vieren die onze onze natie, onze instituties en onze levens in stand houdt”. De Moslimbroederschap herdenkt 25 januari onder meer met een weeklange campagne om “samen Egypte op te bouwen” en zegt een miljoen bomen te planten en duizend dorpen op te knappen ter gelegenheid daarvan vertelt NRC-correspondent Gert van Langendonck.

Morsi zijn partij heeft ervoor gekozen om niet de straten op te gaan, wat de kans op confrontaties zal verminderen. Dat scheelt volgens Van Langendonck enigszins, maar er wordt toch nog steeds behoorlijk gevochten rondom het plein.

“Anarchistische groepjes maken het de Moslimbroederschap wel heel makkelijk de demonstratie af te doen als relschoppers.”

Oppositieleider Mohamed ElBaradei wees op twitter naar zijn site om de “doelen van de revolutie te voltooien”. Ook twitterde hij:

“Gefeliciteerd met de geboorte van de profeet Mohammed. Wat missen we vandaag de moraal van de profeet: harmonie, eerlijkheid, verdraagzaamheid, rechtvaardigheid en altruïsme.”

Twitter avatar ElBaradei Mohamed ElBaradei خالص التهاني بالمولد النبوي الشريف. كم نفتقد اليوم أخلاق الرسول (ص) : التآلف والصدق والتسامح والعدل والإيثار وعفة اللسان

Het Tahrirplein loopt vanmiddag behoorlijk vol met demonstranten, net als twee jaar geleden toen de betogers riepen om het aftreden van Mubarak. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh Het Tahrirplein loopt vanmiddag behoorlijk vol met demonstranten, net als twee jaar geleden toen de betogers riepen om het aftreden van Mubarak. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

    • Anouk Eigenraam