Twee jaar geleden begon de opstand, nu protesten tegen Morsi

Een anti-Morsi demonstrant probeert een tent te blussen die in brand is gezet door de oproerpolitie op het Tahrirplein. Foto Reuters / Mohammed Abd El Ghnay

De opstanden op het Tahrirplein in Egypte tegen oud-president Hosni Mubarak begonnen vandaag precies twee jaar geleden. Aan de vooravond van deze symbolische dag begaven demonstranten zich opnieuw naar het plein; dit keer om te protesteren tegen president Mohammed Morsi. Het leidde tot een confrontatie met de politie. Vandaag staan nieuwe demonstraties gepland.

Seculiere tegenstanders van Morsi willen de revolutie nieuw leven inblazen, omdat ze vinden dat de Moslimbroederschap de revolutie heeft misbruikt. Volgens liberale Egyptenaren is het doel van de revolutie, een volwaardige democratie, nog niet bereikt. Morsi zou te veel macht naar zich toetrekken en soms autocratische trekken vertonen, bijvoorbeeld toen hij een omstreden grondwet doorvoerde vorige maand.

Genoeg zaken versterken de onvrede

Hij wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de economische crisis waarin het land verkeert door twee onrustige jaren. De Egyptische pond stond nog nooit zo laag ten opzichte van de dollar. Wegen en spoorwegen zijn de afgelopen jaren verwaarloosd, problemen genegeerd.

Bovendien willen activisten gerechtigheid voor de slachtoffers van politiek geweld in de afgelopen twee jaar. Er is maar weinig gedaan om de veiligheidsdiensten te hervormen, die nog stammen uit het Mubarak-tijdperk.

Verschil tussen islamieten en seculieren is groot

Het tweejarig jubileum van het begin van de opstanden in Egypte zal de verschillen tussen islamieten en hun seculiere tegenstanders nog eens extra goed blootleggen, denkt Reuters. De Moslimbroederschap vindt die kritiek oneerlijk en beschuldigt tegenstanders ervan de regels van de democratie niet te respecteren. Ze wijzen erop dat de islamieten aan de macht zijn gekomen door de stem van het volk.

Morsi riep in een speech ter ere van de verjaardag van de profeet Mohammed op om het jubileum op een “beschaafde, vreedzame manier te vieren die onze onze natie, onze instituties en onze levens in stand houdt”. Zijn partij heeft ervoor gekozen om niet de straten op te gaan, wat de kans op confrontaties zal verminderen, aldus persbureau Reuters.

    • Mirjam Remie