Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Twee schilderijen Kunsthal gevonden’ - geen bevestiging politie

Twee schilderijen die vorig jaar oktober uit de Rotterdamse Kunsthal werden ontvreemd zouden in Roemenië zijn terug gevonden, melden Roemeense media. Foto ANP / Robin Utrecht

Twee van de schilderijen die zijn gestolen uit de Rotterdamse Kunsthal zijn teruggevonden. Dat meldt de Roemeense zender Antena 3 na afloop van de eerste zitting in de zaak.

Volgens de zender zouden de doeken zijn gevonden in de stad Laşi, in het noorden van het land. Een woordvoerder van de Nederlandse politie zegt tegenover nrc.nl op de hoogte te zijn van de ‘geruchten’, maar kan de berichten niet bevestigen.

Eerder deze week berichtte Antena 3 ook al dat er twee schilderijen teruggevonden zouden zijn, maar ook toen kon de politie dit niet bevestigen.

Advocaat: onvoldoende bewijs

De advocaat van de drie Roemenen die verdacht worden van betrokkenheid bij de kunstroof betoogde tijdens de zitting dat de Roemeense justitie onvoldoende bewijs heeft om de verdachten te vervolgen. Een rechtbank in Boekarest bepaalde dat de verdachten in hechtenis moeten blijven tot een onderzoek is afgerond.

Er is volgens advocaat Doina Lupu geen bewijs dat de mannen deel uitmaakten van een criminele bende. Ze drong erop aan dat haar cliënten niet worden overgeleverd aan Nederland. “De arrestaties zijn gedaan op basis van aannames en eenvoudige verklaringen en dat is niet genoeg.” Of de verdachten werden uitgeleverd is niet bekend.

De verdachten wilden vandaag geen verklaring afleggen.