Toyo Shibata, Eline Vere en In Europa

Toyo Shibata
Toyo Shibata Foto Asukashinsha Co., Tokyo

Van uitgever naar impresario

De uitgeverijen Atlas Contact en Ambo Anthos, beide onderdeel van uitgeversconcern VBK, beginnen Auteurs.nl, een voortzetting en uitbreiding van de rechtenafdelingen van de twee bedrijven. Het bureau wordt geleid door de uit de muziekbranche afkomstige Dorien van Londen. Auteurs.nl wil zijn werkterrein op den duur uitbreiden naar Nederlandse auteurs van andere VBK-uitgeverijen, zoals Luitingh-Sijthoff, Fontein en Kok. Met het aantrekken van een impresario/ ‘auteursmanager’ uit de muziekwereld spelen de uitgeverijen in op de opkomst van het agentenmodel in het Nederlandse boekenvak. In de boekenbranche in de VS is het al langer gebruikelijk dat kunstenaars al hun zakelijke belangen laten behartigen door een agent, die film-, vertaal- en andere rechten, optredens en interviews regelt. (MS)

101-jarige auteur Shibata overlijdt

De grootste laatbloeier in de poëzie was misschien de afgelopen zondag op 101-jarige leeftijd overleden Japanse Toyo Shibata. Zij debuteerde in 1999 met de aanvankelijk in eigen beheer uitgegeven bundel Geef de moed niet op, die onmiddellijk een bestseller werd. Er werden in Japan anderhalf miljoen exemplaren van verkocht en er kwam een hele reeks vertalingen (in Nederland bij Lebowski). Vorig jaar volgde de bundel Honderd. Toyo Shibata was fysiek nog tot weinig anders in staat dan poëzie schrijven, maar aan levensvreugd ontbrak het haar niet: ‘Weet je, tal van keren/ dacht ik/ ik wil sterven/ Maar nu/ schrijf ik gedichten/ word aangemoedigd door zovelen/ en klaag niet meer// Ook op mijn achtennegentigste/ ben ik verliefd/ heb ik nog dromen/ wil ik rijden op de wolken.’ (AF)

Nieuwe prijs voor brutale fictie

Goldsmiths’ College in Londen, een onderdeel van de University of London, komt met een nieuwe literaire prijs: The Goldsmiths Prize. Dat meldt The Telegraph. Aan de prijs, die ‘brutale fictie’ gaat belonen, is een bedrag van 10,000 pond verbonden, zo’n 12.000 euro. Blake Morrison, schrijver en Professor of Creative & Life Writing aan Goldsmiths, zegt in de krant dat de prijs ‘innovatieve literatuur moet aanzetten meer risico te nemen.’ (RN)

Eerste

Eline Vere voor weggeefprijs

Een internetveiling van 100 antieke boeken van de Nederlandse schrijver Louis Couperus (1863-1923) heeft 10.000 euro opgeleverd, weet Knack. De veiling, die werd georganiseerd in samenwerking met het Couperus Genootschap, betekent de officiële opening van het Louis Couperusjaar, waarin nog tal van activiteiten zullen plaatsvinden. Couperus werd geboren op 10 juni 1863, dit jaar 150 jaar geleden.

Het boek dat op de veiling het meeste opbracht was een eerste druk van De stille kracht (1900), gevolgd door een eerste druk van Eline Vere (1889). Toch gingen beide boeken voor weggeefprijsjes naar hun nieuwe eigenaar, te weten voor respectievelijk 500 en 450 euro. Daarnaast waren de exemplaren met een bandontwerp van Berlage erg gewild. (RN)

De in juni 2012 met enig aplomb gelanceerde boekhandel In Europa in Den Bosch komt er voorlopig niet. Initiatiefnemers Rob Riemen en Margriet van Veen kregen de financiering niet rond. De bedoeling was in het Bossche Koningstheater een boekhandel annex koffiehuis te vestigen, in combinatie met een internationale programmering van schrijvers en academici ‘voor de twee procent van de mensen die altijd zullen blijven lezen’ – al met al een soort huiskamer van het Tilburgse Nexus-instituut waar Riemen directeur van is. Riemen en Selexyz-boekverkoopster van Veen willen het plan niet laten varen. Ze zoeken naar andere mogelijkheden om het plan alsnog te verwezenlijken, meldt Boekblad. (MS)

Meer boekennieuws, faits divers en recensies op nrc.nl/boeken

    • Roderick Nieuwenhuis
    • Arjen Fortuin
    • Maartje Somers