‘Sponsor- lezen’ is succes voor My Book Buddy

Liefdadigheidsinstelling My Book Buddy heeft afgelopen najaar ruim 105.000 euro opgehaald voor leesbevordering in ontwikkelingslanden. Tijdens de Kinderboekenweek in oktober zamelden basisscholen en bibliotheken geld in met ‘sponsorlezen’ en ‘leesmarathons’, waarbij kinderen zich lieten sponsoren per gelezen bladzijde of leesuur. Met het geld kunnen 18.000 boeken gekocht worden, aldus oprichter Cathy Spierenburg. De opbrengst is het dubbele van de 50.000 euro die het piepkleine My Book Buddy voor 2012 had begroot.

Het geld komt ten goede aan leesboeken voor kinderen in Afrika en Azië, die aangeschaft worden en via scholen uitgeleend. My Book Buddy, dat nu drijft op vier bestuursleden en vrijwilligers, wil verder professionaliseren.

Spierenburg, oud-netcoördinator van kinderzender Z@ppelin, verzekert dat het geld goed terechtkomt: „ De kracht is juist dat het weinig kost. We zetten geen nieuwe bibliotheken op, maar maken gebruik van de structuur van scholen. En we steunen op plaatselijke economieën. Timmerlieden heb je altijd wel: één trommelt zijn vrienden op en de boekenkasten zijn zo getimmerd. Als je een boekhandel hebt opgezocht met een goede voorraad, heb je in een paar dagen een gevulde schoolbibliotheek.”

Ze reist zelf deze zomer naar Ghana, waar ze „meteen tien scholen tegelijk” van boeken zal voorzien. Naast de inkomsten zijn ook de nieuwe aanvragen flink toegenomen. „De schooltjes die we eerder van boeken voorzagen, trekken nu steeds meer leerlingen, dus anderen kopiëren dat graag.”

My Book Buddy is nu actief in bijna twintig landen en begon in 2010 in Kenia, waar inmiddels 168 scholen deelnemen.

    • Thomas de Veen