‘Sociale huur nekt A’dam’

Halveer in Amsterdam het aantal sociale huurwoningen en je krijgt 1 procent extra economische groei plus 40.000 nieuwe banen. In een lezing in debatcentrum De Balie liet de Amsterdamse wethouder Eric Wiebes (Verkeer en Vervoer, VVD) een explosieve proefballon op. Nadrukkelijk op eigen titel, als VVD’er, begaf hij zich op het terrein van zijn PvdA-collega, wethouder Freek Ossel (Wonen en Armoede).

Hij kreeg na afloop meteen via Twitter commentaar van wethouder Pieter Hilhorst (Jeugd, Onderwijs, PvdA): „Als je armere mensen de stad uitjaagt stijgt het gemiddelde inkomen. Nogal wiedes. Maar dat heeft niks te maken met emancipatie.” Wiebes verweet hem vanochtend „Amsterdammers bang te maken” om „een politiek puntje te scoren”.

Kern van Wiebes’ betoog: Amsterdam presteert ondermaats in vergelijking met soortgelijke steden. Anders dan Vancouver, Kopenhagen, Seattle en Berlijn ligt in Amsterdam het huishoudinkomen ónder het landelijk gemiddelde en de werkloosheid erboven.Eerstejaars aan de Amsterdamse universiteiten treden aan met een lagere eindlijst van het vwo dan gemiddeld, en tijdens de opleiding zijn ze ontevreden over hun universiteit, net als de docenten.

De (grote) stad is internationaal gezien een ‘productiviteitsmachine’, stelt Wiebes, en Amsterdam is als zodanig kansrijk: de creative class (keien, noemt hij ze) wil hier graag wonen. Alleen, ze kunnen niet komen, want de Amsterdamse woningmarkt zit potdicht voor de middengroepen.