'Smartphone-hausse voorbij'

Ondanks een imposant winstrecord van 5 miljard euro waarschuwt elektronicaconcern Samsung dat smartphonemarkt over zijn hausse heen is. Het Zuid-Koreaanse bedrijf is marktleider in mobiele telefoons – die zijn goed voor 62 procent van de winst.

In westerse landen heeft de smartphone grotendeels de traditionele mobiele telefoon vervangen. De voordelige toestellen die in opkomende economieën verkocht worden leveren minder geld op, meldt Samsung in zijn kwartaalcijfers.

Samsung haalde een kwartaalomzet van 39 miljard euro. Eerder deze week meldde concurrent Apple tegenvallende winstgroei meldde. Het aandeel Apple daalde met 10 procent. Samsung is wat beter gewapend tegen normalisatie van de smartphonemarkt omdat het meer verschillende toestellen heeft dan Apple.

Nokia maakte afgelopen kwartaal weer voor het eerst winst, mede dankzij goede resultaten bij netwerkdivisie Nokia Siemens. Microsoft zag de Windows-omzet groeien.