Radijsjes hakken voor film

Meloenen en radijsjes stuk hakken: alles voor het geluidseffect. Het IFFR start morgen een programma over film, geluid en muziek.

„Film is steeds meer een live event”, vertelt programmeur Edwin Carels van ‘Sound Stages’ van het Filmfestival Rotterdam. Dat programmaonderdeel verkent het grensgebied tussen filmvertoning en muziekconcert. „Elk weekend is er wel ergens een film met live muziek, nieuwe soundtrack, VJ-optreden of andere mengvormen tussen film en muziek. Je kunt inmiddels alles thuis bekijken, maar het blijft spannend om samen een film te genieten. Dat zegt wel iets over hoe de beleving van muziek, film en festival steeds meer convergeren.” Vanavond opent het centrale ontmoetingspunt van Sound Stages in de Rotterdamse Schouwburg, Scopitone Café. Films en optredens staan op het programma. Zo zal de film Berberian Sound Studio – over een Engelse ‘foley artist’ die de geluidseffecten bij een Italiaanse horrorfilm moet verzorgen en steeds vaker dingen lijkt te horen die er niet zijn – worden voorzien van een live soundtrack door de Rotterdamse Geräuschmachers van Studio SanteBoutique. Meloenen, radijsjes, biefstukken, alles wordt aan stukken gehakt. Ook maakt stemacrobaat Jean-Michel Van Schouwburg, die in de film onheilspellend diep-gorgelende keelgeluiden ten beste geeft, zijn opwachting. En werden de animatiebroers Quay uitgedaagd om een film te maken bij bestaande muziek, in plaats van andersom.

Het Scopitone Café is een soort een live filmjukebox waar elke dag gratis muziekfilms te zien zullen zijn met een support act. Zaterdag wordt daar de film Vinylmania (over fanatieke langspeelplaatverzamelaars) opgeluisterd door een optreden van verzamelaar en VJ Fenno Werkman, bekend van onder meer de Top 2000 a gogo op televisie. Deze Amerikaanse ‘soundies’ uit de jaren veertig werden vertoond op een zogeheten Panoram, een filmjukebox die in bars en nachtclub voor muzikale omlijsting moest zorgen. In de jaren vijftig werd dit in Frankrijk geperfectioneerd door de uitvinding van de Scopitone, een apparaat met een 16mm-projecor erin en een soort filmschermpje er bovenop.

Signals Sound Stages: Scopitone Café, elke dag vanaf 18.00 uur in de Kleine Zaal van de Rotterdamse Schouwburg, met o.a. zaterdag 26, 18.15 uur: Vinylmania met films uit de scopitonecollectie van Fenno Werkman. Filmconcert met werk van de gebroeders Quay en muziek van Alina Ibragimova en Mikhall Rudy, zaterdag 26, 21.00 uur Armeniuskerk. Berberian Sound Studio met live Geräuschmachers, zondag 27, 17.30 uur, Cinerama en woensdag 31, 12.30 met een introductie van Jean-Michel Van Schouwburg, een Brusselse stemacrobaat die ook in de film te horen is.

    • Dana Linssen