PvdA wil geen EU-referendum

PvdA-fractieleider Diederik Samsom wil geen referendum over Europa. Hij gaat dan ook niet in op de uitnodiging van zijn PVV-collega Geert Wilders om een initiatiefwet in te dienen die dit mogelijk zou moeten maken. Samsom had eerder gezegd niet bang te zijn voor een referendum.

Volgens Samsom zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement van volgend jaar mei of juni een goede gelegenheid voor de bevolking zich uit te spreken. Eerder liet coalitiepartner VVD al weten tegen een volksraadpleging te zijn. In de Tweede Kamer is naast de PVV ook de SP voor een referendum.

Wilders kwam met zijn voorstel voor een referendum in navolging van de Britse premier Cameron die de Britten voor 2017 een referendum over de Europese Unie in het vooruitzicht heeft gesteld.

In 2005 is in Nederland een raadplegend referendum gehouden over de Europese Grondwet. De opkomst bedroeg toen 63,3 procent. Van de mensen die kwamen stemmen, sprak 61,5 procent zich uit tegen het voorgelegde plan.

De basis voor het referendum was een advies van de Raad van State. Dit college stelde dat de Europese Grondwet, die de Unie een nieuwe bestuurlijke structuur diende te geven, de Nederlandse Grondwet zou raken. Dat rechtvaardigde een referendum, vond de Raad van State, omdat in de procedure voor een Grondwetswijziging ook verkiezingen dienen te vallen.

Bij een ‘echte’ wijziging van de Grondwet moet het voorstel daartoe tweemaal door zowel de Tweede Kamer als de Eerste worden behandeld. Tussentijds moeten er verkiezingen zijn geweest. Het idee achter deze procedure is dat de kiezer zich dan over de wijziging van de Grondwetswijziging kan uitspreken.