Pier wordt over enkele maanden geveild

De Scheveningse Pier wordt over twee tot drie maanden openbaar geveild. Dat verwacht de curator, Marc Udink. Volgens hem zijn er tientallen geïnteresseerde partijen uit binnen- en buitenland.

Udink overlegt nog met de gemeente Den Haag over de voorwaarden voor de bestemming van de Pier. Van wethouder Marnix Norder (PvdA) mag de Pier „uitgebreid of verbouwd worden”, maar hij gaat alleen akkoord met een investeerder die „echt wil investeren”, liet hij deze krant eerder weten. Norders woordvoerder zegt dat „ieder creatief voorstel bespreekbaar” is.

Van der Valk kocht de Pier in 1991 voor een gulden van verzekeraar Nationale Nederlanden. Mede vanwege de hoge onderhoudskosten draaide de Pier al jaren met verlies. Van der Valk investeerde twintig miljoen euro, volgens de curator. Het horecaconcern zette de Pier in maart 2012 te koop en in juni maakte het bedrijf bekend te stoppen met de exploitatie van het bouwwerk. Een geschikte koper werd niet gevonden. De bv waar De Pier onder valt, werd eerder deze maand failliet verklaard.

In november sloot de gemeente de Pier deels af wegens instortingsgevaar. Onduidelijk is nog wie de reparatie- en onderhoudskosten gaat betalen. De onderhoudskosten liggen nu tussen de 80.000 en 125.000 euro. De gemeente heeft een rekening ingediend bij de curator, maar die zegt deze niet te kunnen betalen. Sloop van de Pier is voor Udink geen optie. „Dat kost 10 miljoen, sloop is even duur als het opleuken van de Pier.”