Penguin lanceert Anne Frank-app

Anne Frank/ Foto AP

Uitgeverij Penguin lanceert, in samenwerking met het in 1963 door Otto Frank gestichte Anne Frank Fonds, een Anne Frank-app, zo meldt The Bookseller vandaag. Naast extra beeldmateriaal heeft de Britse actrice Helena Bonham Carter audiofragmenten ingesproken.

Ook toegevoegd zijn de vijf pagina’s uit de dagboekbrieven aan Franks’ (1929-1945) fictieve vriendinnetje ‘Kitty’, die in 1998 zijn ontdekt. Verder bezit de Anne Frank-app naast ruim veertig audioclips en veel historisch beeldmateriaal ook audiocommentaar van Miep Gies (1909-2010), de mevrouw die de Franks aan hun onderduikadres hielp en het dagboek van Anne na haar deportatie heeft bewaard.

Opvallend is de speciale inleiding van Buddy Elias, neef van Anne Frank en de nog enige levende familielid.

Anne Franks dagboek verscheen voor het eerst bij uitgeverij Contact, in een oplage van 1500 exemplaren, op 25 juni 1947 als Het Achterhuis. Dagboekbrieven, 12 juni 1942 – 1 augustus 1944.  Het voorwoord was geschreven door historica Annie Romein-Verschoor. Hoewel binnen enkele jaren Duitse, Franse en Engelse vertalingen van het werk verschenen, dankt het boek zijn wereldwijde succes aan de vele toneelopvoeringen die sinds begin jaren vijftig zijn opgevoerd. (bron:historici.nl) Inmiddels geldt Het Achterhuis als een van de meest gelezen boeken ter wereld.

    • Roderick Nieuwenhuis