Pas verschenen

Suzanne Binnemans: Omwille van het bloed. In de Knipscheer, 40 blz. € 15,-

Eerste dichtbundel van de Belgische schrijfster Suzanne Binnemans gaat over de relatie tussen een dochter en een drankzuchtige vader.

Daphne de Boer: De laatste vlucht. Het verhaal van een jonge Nederlandse vrouw die in een nachtmerrie in Libië terechtkwam. Prometheus, 344 blz. € 17,95

Debuut van reclametekstschrijfster Daphne de Boer is een gefictionaliseerd verslag van haar belevenissen in Tripoli tijdens de Libische opstand in 2011.

Theo de Boer & Ger Groot: Religie zonder God. Een dialoog. Sjibbolet, 120 blz. € 17,95

Deel in de essay-reeks Oratio is een dialoog tussen filosofen Theo de Boer en Ger Groot over het ‘hardnekkige verschijnsel godsdienst’.

Norman Davies: Vergeten koninkrijken. De verborgen geschiedenis van Europa (Vanished Kingdoms. The History of Half-Forgotten Europe). Vert. Bookmakers, 878 blz. € 49,95

Geschiedenis van verdwenen Europese landen als Etrurië, het Byzantijnse rijk, Tolosa, Alt Clud en de Sovjet-Unie. ‘Een requiem dat bruist van het leven. Met Vanished Kingdoms heeft Davies een indrukwekkend boek geschreven over de verliezers van de geschiedenis.’ (Bart Funnekotter, Boeken, 06.01.2012)

Maarten Doorman: Je kunt bellen. Prometheus, 64 blz. € 15,-

Gedichten van Maarten Doorman waarin de telefoon en de smartphone regelmatig opduiken.

Elsbeth Etty: Het bloed van de barones. Seksueel geweld in ‘Langs Lijnen van geleidelijkheid’. Louis Couperus Genootschap, 80 blz. € 12,50 (giro 600367 t.a.v. Louis Couperus Genootschap Den Haag).

In het Couperus cahier XIII betoogt NRC Handelsblad-redacteur Elsbeth Etty dat Couperus’ roman Langs lijnen van geleidelijkheid een ‘onverholen aanklacht tegen vrouwenonderdrukking’ is.

Iris Pronk: Waarom ik geen strenge moeder ben* (terwijl ik dat wel zou willen zijn). Querido, 240 blz. € 18,95

Verslag van de pogingen van Trouw-redacteur Iris Pronk om een strenge moeder te worden.

Su Tong: Hartenvrouw. Diverse vertalers, De Geus, 288 blz. € 19,95

Roman van de Chinese schrijver Su Tong (1963), van wie sommige boeken zijn verfilmd, met filmtitels als Raise the Red Lantern en Wives and Concubines.

Shrinivási: Hecht en Sterk. In de Knipscheer, 88 blz. € 18,50

Gedichten van de Surinaamse dichter Shrinivási (pseudoniem van Martinus H. Lutchman, 1926).

David Foster Wallace: De bleke koning. Een onvoltooide roman (The Pale King. An Unfinished Novel). Vert. Jannis Goerlandt, Daniël Rovers, Meulenhoff, 656 blz. € 39,95

Postume roman van de in 2008 overleden cultschrijver. ‘De grote gooi die hij in The Pale King doet, zet hem bij in het pantheon.’ (Yra van Dijk, Boeken, 14.04.2011)