over de haag

WC-eend-tweet

Complimenten van PvdA’er Jeroen van Berkel, afgelopen week op Twitter. „Mooie speech van minister Bussemaker van Onderwijs op de Universiteit van Leiden over politieke legitimiteit”, schreef hij. Heel aardig. Maar wacht eens even, wat is ook alweer de functie van deze Van Berkel? Inderdaad: politiek assistent van... minister Bussemaker. „Ik geef toe. Die laatste tweet was wel een beetje een WC-eend-tweet”, liet Van Berkel even later weten. „Maar het was wel waar!”

Niets te verbergen

De landelijke PVV voelt niets voor openheid over de partijfinanciën. De partij loopt tonnen subsidie mis omdat Geert Wilders de overheid niet wenst te informeren over haar financiers, onder meer uit de VS. Ook regionaal groeit de belangstelling. Bij de provincie Limburg kwam onlangs een verzoek binnen om openbaarmaking van de jaarrekening van de provinciale PVV-fractie. Het verzoek lekte uit, waarna de leider van de Limburgse PVV, Michael Heemels, deze week overstag ging. De PVV heeft „niets te verbergen”, aldus Heemels. „We zijn erg benieuwd wanneer de overige Limburgse fracties zullen volgen.” Daarna de landelijke PVV-fractie?

Liever geen hulp

Het had weinig gescheeld of niet Anouchka van Miltenburg maar haar partijgenoot Ton Elias (VVD) was voorzitter van de Tweede Kamer geworden. In de vergadering waarin de VVD-fractie vorig najaar haar kandidaat voor de functie moest aanwijzen, won Van Miltenburg het nipt van Elias. Soms komt de pijn van die strijd aan de oppervlakte. Afgelopen dinsdag liep Elias, nu fractiesecretaris, in een ordedebat naar de interruptiemicrofoon.

„Mijnheer Elias”, zei Van Miltenburg, „ik ben ervan uitgegaan dat de [VVD-Kamerlid] Harbers op dit punt het woord heeft gevoerd.”

Elias: „Ik wilde u helpen.”

Van Miltenburg: „Nee, liever niet, dank u wel.”