Ouders Tim Ribberink tonen afscheidsbrief na ophef over echtheid

Redacteur Media

Amsterdam. De ouders van de 20-jarige Tim Ribberink uit Tilligte, die in november vorig jaar zelfmoord pleegde omdat hij gepest zou zijn, hebben woedend gereageerd op de gisteren uitgezonden documentaire Het Zwijgen van Tilligte van VARA-programma DeGids.fm.

In de documentaire betwijfelt journalist Bert Molenaar of Tim wel echt werd gepest, zoals de jongen aangaf in een afscheidsbriefje dat hij achterliet en waarvan de inhoud destijds werd gepubliceerd in een rouwadvertentie in dagblad TC Tubantia. Molenaar, die de ouders van Ribberink niet te spreken kreeg, betwijfelt zelfs of er ooit wel zo’n brief heeft bestaan.

De documentaire leidde gisteren tot veel ophef. Na de zelfmoord van Ribberink kwam er een landelijke discussie op gang over pesten. De ouders lieten destijds weten de afscheidsbrief naar buiten te hebben gebracht om anderen te behoeden voor wat hun zoon was overkomen.

De ouders van Ribberink besloten gisteravond bij monde van Theo Scholte Lubberink, de oom van Tim, te reageren tegenover NRC. De familie stuurde als bewijs ook een kopie mee van de originele afscheidsbrief. „Triest dat het zover moet komen, maar als dit een eind kan maken aan de geruchten, dan moet het maar”, zegt Scholte Lubberink.

In de documentaire, waarvan vandaag het tweede deel wordt uitgezonden, zegt Molenaar bewijzen te hebben dat de afscheidstekst van Tim niet uit een brief, maar uit een ‘concept-sms’ afkomstig was, die later door de familie zelf werd overgetypt. Tegenover NRC zegt Molenaar dat hij zelfs van het bestaan van de sms niet overtuigd is. „Misschien is er wel geen sms. Ik sluit niks uit”, zegt Molenaar. „Een kind is dood, dat is niet te verdragen. De ouders schamen zich. Met zo’n brief is dan alles opgelost. Dan heb je een externe vijand: het pesten.”

Volgens de familie was het afscheidsbericht geen brief in de klassieke zin, maar een notitie op de iPhone van Ribberink, die hij zonder vergrendeling naast zich achterliet. De familie maakte de dag na zijn dood een screenshot van de notitie (hiernaast afgebeeld) voor de politie.

De tekst, op een komma na hetzelfde als in de rouwadvertentie, werd later naar TC Tubantia gestuurd. „Dat Molenaar insinueert dat ouders van de dood van hun kind een stunt proberen te maken, is het allerergste wat hij kan zeggen”, aldus Scholte Lubberink

De ouders van Tim Ribberink willen zelf nog niet reageren. „Ze zijn nog te vol van hun verdriet en kunnen zich niet concentreren. Na een gesprek van een uur kun je ze oprollen”, zegt Scholte Lubberink. „Ze kunnen het niet en ze willen het niet.”

    • Stijn Bronzwaer