Opening Nederlands lab op Antarctica uitgesteld tot zondag

epa03188310 An undated handout photograph released by the British Ministry of Defence on 19 April 2012 showing the British Royal Navy’s ice patrol ship HMS Protector Ship's Company memebers competing in cross country skiing in the Winter Games held in Rothera between the Ship's Company and the Base Occupants after the British Royal Navy’s ice patrol ship HMS Protector, anchored in Antarctica. The Ministry of Defence reports that HMS Protector, ventured further south than ever before during a delivery of vital supplies to a research station. EPA/LA(Phot) ARRON HOARE / BRITISH MINISTRY OF DEFENCE / HANDOUT MANDATORY CREDIT: CROWN COPYRIGHT Rothera op Antarctica. Foto ANP / Brits ministerie van Defensie

De opening van het eerste Nederlandse lab op Antarctica, die gepland stond voor vanmiddag, is uitgesteld. De genodigden die de plechtige gebeurtenis moeten bijwonen, konden vanwege hevige storm niet vanuit Chili naar Antarctica vliegen. Naar verwachting kan de delegatie morgen vliegen en vindt de opening zondag plaats.

Het Nederlandse lab bestaat uit een ‘docking-station’, gebouwd door de Britten, waarin vier zeecontainers zijn ondergebracht. Op Texel zijn deze containers vorig jaar ingericht als mobiel laboratorium. Het lab staat op het terrein van het Britse onderzoeksstation Rothera, op het Antarctisch schiereiland, bijna 1.900 kilometer ten zuiden van de Falklandeilanden.

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Utrecht en het Nederlandse Instituut voor Onderzoek der Zee op Texel zullen er ten minste tot 2015 onderzoek doen, naar onder meer de gevolgen van de snelle opwarming van het schiereiland voor algen en plankton.

Idee van Ronald Plasterk

Ronald Plasterk nam het initiatief voor het lab als minister van Onderwijs. Na zijn bezoek aan Rothera in 2009, samen met prins Willem-Alexander en prinses Máxima, verzocht hij NWO om de haalbaarheid ervan te onderzoeken. Als stemgerechtigd lid van het Antarctisch verdrag wordt Nederland geacht om ‘substantieel bij te dragen’ aan zuidpoolonderzoek. De totale kosten van het Nederlandse zuidpoolprogramma bedragen 8,5 miljoen euro, tot 2015.

De gasten die komen naar de opening hoeven niet te vrezen voor extreme kou: vanmiddag was het 1 graad boven nul op Rothera, 3 graden warmer dan momenteel in de Bilt.

Het Nederlandse lab is vernoemd naar de zeevaarder Dirck Gerritsz. Van Gerritsz wordt vermoed dat hij wellicht de eerste was die de eilanden voor de kust van Antarctica gezien, in 1599, toen zijn schip tijdens een storm uit koers was geblazen. De vier mobiele laboratoria dragen de namen van de schepen waarmee hij uitvoer: Liefde, Hoop, Geloof en Blijde Boodschap.

    • Lucas Brouwers