Ook obligatiehouder moet betalen bij redding bank

Bij een redding van een bank moeten niet alleen aandeelhouders maar ook obligatiehouders verlies accepteren. Op die manier worden de lasten voor de belastingbetaler zoveel mogelijk beperkt als de in problemen verkerende bank wordt genationaliseerd.

Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) gisteren tijdens een Kamerdebat over de Europese bankenunie. De bewindsman wilde uitdrukkelijk niet ingaan op de precaire situatie bij SNS Reaal. De vierde bank van Nederland, die door de overheid als een ‘systeembank’ wordt gezien, is in problemen door vastgoedtak Property Finance. De kans is groot dat de overheid op korte termijn de bank moet redden.

Dijsselbloem gaf gisteravond in Pauw & Witteman aan dat hij met zijn uitspraken over obligatiehouders doelde op banken die in de toekomst in problemen raken binnen een Europese bankenunie die nog moet worden opgericht. Europese regelgeving moet er volgens de bewindsman voor zorgen dat aandeelhouders en obligatiehouders maximaal bijdragen op het moment dat een bank gered moet worden.

Anders dan aandeelhouders verstrekken obligatiehouders leningen en geen eigen vermogen aan een bank of bedrijf. SNS had eind vorig jaar voor 1,7 miljard euro aan achtergestelde leningen in portefeuille. Houders van achtergestelde leningen staan achter in de rij bij een faillissement. Een korting op die obligaties zou de kosten van een redding van SNS omlaagbrengen.

Voorafgaand aan het Kamerdebat waarschuwde kredietbeoordelaar Fitch dat ‘afstempeling’ van bankobligaties kan leiden tot een lagere kredietstatus van banken die obligaties hebben uitgeschreven. Tot nog toe zijn obligatiehouders van in problemen verkerende banken in Europa gespaard, maar meerdere partijen in de Kamer pleiten ervoor om ook die beleggers aan te spreken.

Een mogelijk beroep op de obligatiehouders houdt ook verband met de Interventiewet die vorig jaar is aangenomen. Die maakt het voor overheid en toezichthouder gemakkelijker in te grijpen bij een in probleembank. Al in 2011, toen de wet in concept verscheen, waarschuwde kredietbeoordelaar Moody’s dat zij ongunstig is voor geldschieters van banken. Het bureau noemde als mogelijke consequentie een lagere kredietsstatus voor de bank.