Ook Egypte drinkt zijn koffie nu halal

In koffiehuis D.cappuccino klinkt alleen islamitische pop, zeker niet door vrouwen gezongen. Dat is nieuw in Kairo.

Correspondent Noord-Afrika

Kairo. Op het eerste gezicht is D.cappuccino in de wijk Nasr City in Kairo een koffiehuis zoals vele andere: designzetels, flatscreen-tv’s, stemmige verlichting en een selectie van latte’s en cappuccino’s. Maar een opschrift op de deur verraadt dat D.cappuccino net iets anders is. „Verboden voor paren”, staat er.

D.cappuccino is het eerste fundamentalistische koffiehuis in de Egyptische hoofdstad. Het is een soort Starbucks voor aanhangers van de Egyptische Moslimbroederschap of de nog conservatievere salafisten, radicale moslims die het gedrag van de profeet zo nauwgezet mogelijk proberen na te doen. Binnen is het café netjes gescheiden in een deel voor mannen en een deel voor vrouwen waar ook families worden toegelaten. De mannelijke obers, allemaal met keurig islamitisch baardje, mogen ook in de vrouwensectie.

Wanneer de 21-jarige Mohammed Bastawisi met een vriend binnenkomt, wijst een ober hen beleefd op het huisreglement. Ze sputteren even tegen maar gaan dan toch in de (veel kleinere) mannensectie zitten.

„Wij dachten: hé, een leuke nieuwe koffietent”, zegt Bastawisi. Hij heeft D.cappuccino inmiddels opgezocht op Facebook. „Er staat dat ze geen banden hebben met de Moslimbroederschap of de salafisten. Maar het is duidelijk van wel.” Bastawisi vindt het niet erg. „Het is niet alsof er in Kairo gebrek is aan koffiehuizen. Als je het niet leuk vindt, kan je altijd ergens anders gaan. Het voordeel is wel dat het hier rustig is.”

In D.cappuccino is er geen luide popmuziek of voetbal. Op de tv-schermen worden animatiefilms afgespeeld: een compromis op het verbod op het afbeelden van mensen. Uit de luidsprekers klinkt zachtjes de ‘islamitische popmuziek’ van Mishary Rashid: geen instrumenten behalve af en toe percussie en vooral geen vrouwelijke stemmen.

In het Koeweit van Mishary Rashid zijn tenten als dit eerder regel dan uitzondering. In buurland Libië heeft elk café en restaurant een familiesectie en een mannensectie. Maar in Kairo is D.cappuccino nieuw genoeg om voor ophef te zorgen. Sommigen zien er het bewijs in dat Egypte onder de Moslimbroederschap de weg van Saoedi-Arabië opgaat.

Toch is D.cappuccino voor manager Mohamed Sayed in de eerste plaats business. „Ik zag een gat in de markt. Er zijn veel koffietenten in Kairo, maar geen een waar een rookverbod geldt. Families gaan noodgedwongen naar plekken als McDonald’s als ze niet in een lawaaierig café vol jongeren willen zitten. En we willen ook een veilige plek bieden waar meisjes terecht kunnen zonder lastiggevallen te worden.”

Segregatie is niet geheel nieuw in Kairo. De metro heeft vrouwenwagons, en het grootste winkelcentrum van de stad, City Stars, is één dag per week ‘alleen voor gezinnen’. Maar dat is om seksuele agressie tegen te gaan en om hangjongeren te weren. D.cappuccino is net iets anders. „Het is een combinatie van business en religie”, geeft Sayed toe, „we zouden dit niet doen als er geen geld mee te verdienen was”.

Of ‘halal’ als businessmodel toekomst heeft in Egypte moet nog blijken. In Marokko zijn er al tal van hotels die hun klanten een vakantie aanbieden geheel in overeenstemming met de islam. Supermarkten gebruiken er het feit dat zij geen alcohol of varkensvlees aanbieden als een verkoopargument.

In Egypte zegt de Moslimbroederschap officieel dat ze geenszins van plan is om alcohol of bikini’s te verbieden in de toeristenhotels. Daarvoor is de toeristische sector te belangrijk voor de wankelende economie. Tegelijk roepen salafistische politici op tot meer ‘halal’-toerisme.

Sayed en zijn partner Mohammed al-Rahim hebben er alvast vertrouwen in. Er zijn plannen om van D.cappuccino een franchise te maken naar het model van Cilantro’s, Beano’s en andere populaire koffieketens in Egypte. Rahim is nuchter. „Alle marketing is tweeledig”, zegt hij. „Aan de ene kant speel je in op een bestaande behoefte; anderzijds kan je een behoefte ook creëren.”

    • Gert Van Langendonck