Bestuurders ziekenhuis omstreden neuroloog voor tuchtrechter

Het Medisch Spectrum Twente.
Het Medisch Spectrum Twente. Foto ANP / Vincent Jannink

Oud-patiënten van de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur hebben een tuchtklacht ingediend tegen bestuursvoorzitter Herre Kingma van het Medisch Spectrum Twente. Ook twee oud-bestuurders van het ziekenhuis, de omstreden neuroloog zelf en twee oud-inspecteurs van de Inspectie voor de Gezondheidszorg worden voor de tuchtrechter gesleept. Dat meldt RTV Oost.

Volgens de patiënten heeft Kingma verzuimd op zoek te gaan naar slachtoffers van de arts en heeft hij signalen over de wanpraktijken van Jansen Steur genegeerd. In zijn vorige functie, als inspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg zou Kingma eveneens hebben nagelaten de neuroloog aan te pakken, schrijft Novum.

De bestuursvoorzitter, die in mei met pensioen gaat, heeft altijd volgehouden dat hij van de regionale inspectie geen signalen had gekregen over Jansen Steur. De klacht is gisteravond in ontvangst genomen door het regionaal tuchtcollege in Zwolle.

Jansen Steur wordt in Nederland vervolgd omdat hij in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses. Hij werd in 2003 ontslagen vanwege een medicijnverslaving. Jansen Steur kwam recent weer in opspraak toen bleek dat hij sinds 2011 werkzaam was in Duitsland.