Ongeregeld kickboksen

Eberhard van der Laan bracht als minister voor Wonen, Wijken en Integratie op een maandag in het jaar 2009 een werkbezoek aan de achterstandswijk Malburgen in Arnhem. Hij nam onder meer een kijkje in het Bruishuis. Daar sprak hij Omar, die er jongeren les in kickboksen gaf. Jongens en meisjes die vanuit ‘Omars Gym’ ook werden begeleid bij het maken van huiswerk, het zoeken naar werk of bij problemen thuis.

Eberhard van der Laan stelde als burgemeester van Amsterdam een jaar later vast dat vechtsportgala’s broeinesten van criminaliteit waren. Dat leidde in 2011 tot een besluit van de gemeente om vechtsportgala’s vergunningsplichtig te maken, met als uitgangspunt dat de organisatoren vrij moesten zijn van criminele antecedenten. Menig gala kon daardoor geen doorgang meer vinden.

Nog dat jaar opende de burgemeester in Amsterdam-Noord een vechtsportschool; dezelfde handeling verrichtte hij in 2012 bij de vechtsportschool van ex-wereldkampioene Marloes Coenen. „Ik heb niets tegen vechtsport”, zei hij toen. „Het is een hartstikke goede sport om discipline te leren en fit te worden.” En gisteren constateerde Van der Laan op een conferentie dat de helft van 600 gewelddadige Amsterdamse veelplegers op een vechtsport heeft gezeten.

Wie zo de carrière van openbaar bestuurder Van der Laan volgt, komt vanzelf ook de dilemma’s tegen die de overheid ontmoet als ze zich met de voor- en nadelen van kickboksen en aanverwante vechtsporten bezighoudt.

Ze houden jongens en meisjes van de straat, maar soms brengen ze jongeren op straat die zich daar gewelddadig misdragen. Dan zijn het geen sporters meer, maar vormen ze fysieke bedreigingen. Het komt voor dat beroemde kickboksers het slechte voorbeeld geven.

Twee wetenschappers kwamen gisteren in hun rapport Aanzien en overleven in een sport vol passie tot de conclusie dat de overheid voor regulering moet zorgen voor de totale vechtsportbranche.

Zeker, regelen is beter dan een verbod. Wie zou voetbal willen verbieden omdat er hooligans bestaan en illegale gokcircuits, of omdat er in skyboxen wellicht ook louche zaken worden gedaan? Het is altijd wijs om een onderscheid te maken tussen de sport zelf en de uitwassen die hij aantrekt. Pak dus de uitwassen aan, en zet om te beginnen de vechtsport zelf aan tot eigen maatregelen. Marloes Coenen behoorde tot de vechtsporters die onlangs een manifest ondertekenden om het kickboksen van zijn groezelige imago te bevrijden.

De kickbokssport is chaotisch en versnipperd georganiseerd. Het zou dus logisch zijn als sportkoepel NOC*NSF initiatieven ontplooide om dit te verbeteren. En laat de overheid intussen dan maar criminelen blijven oppakken.