Noord-Korea dreigt met atoomproef

Het Noord-Koreaanse wapenprogramma is mede gericht tegen de Verenigde Staten. Met die expliciete waarschuwing en het dreigement voor een nieuwe nucleaire test, heeft het Noord-Koreaanse bewind gisteren gereageerd op de veroordeling door de Veiligheidsraad van een succesvolle raketlancering vorige maand. In een resolutie die ook gesteund werd door bondgenoot China, werden nieuwe sancties aangekondigd.

De opmerkingen over een atoomproef wijzen erop dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un het op confrontatie gerichte beleid van zijn vader voortzet. Ook Zuid-Korea werd gewaarschuwd. „Sancties betekenen een oorlog en een oorlogsverklaring tegen ons”, aldus het Comité voor een Vreedzame Hereniging van Korea. „Als stromannen van de verraders deelnemen aan VN-sancties, zal Noord-Korea daar krachtig tegen optreden.”

De onlangs gekozen Zuid-Koreaanse president, Park Geun-hye, zei in een reactie Noord-Koreaanse provocaties niet te zullen accepteren. Ze riep het bewind in Pyongyang op om geen nucleaire test uit te voeren, omdat die de huidige situatie alleen maar zou verergeren. Maar Zuid-Korea gaat voorlopig door met het zenden van voedsel en medische hulp naar het noorden, als onderdeel van een politiek om het vertrouwen tussen de twee landen te versterken. (AP, Reuters, AFP)