Nieuw snufje voor leraren: een kogelwerend opschrijfbord

Gebruikte de NRA het schietdrama in Newtown als argument om juist méér Amerikanen van pistolen te voorzien en op iedere school een gewapende beveiliger neer te zetten, het bedrijfsleven probeert er op zijn eigen manier een slaatje uit te slaan. Nu op de markt: een kogelwerend whiteboard waarmee leraren zichzelf kunnen verdedigen. Handig.

Driehonderd dollar kost het, en als dat wat te gortig is heb je ook een miniversie voor ruim honderd dollar (maar die is dan meteen een stuk minder veilig). Maar dan heb je ook wat, aldus de aanprijzing van het bedrijf Hardwire Armor Systems:

  • Past goed in het interieur van het klaslokaal - geen psychologische impact op leerlingen;
  • Perfect voor interactief lesgeven;
  • Beschermt het hoofd en de romp;
  • Absorbeert munitie zonder afketsen of letsel.

CEO George Tunis verklaart de uitvinding van zijn bedrijf:

“Als leraren hun dagelijkse lessen geven, hebben ze het bord in hun handen. En als er een crisis is, hebben ze het ook in hun handen. Het (schietgeweld) is iets waarvan ik denk dat geen enkele Amerikaan het nog kan tolereren, en wij zijn in een positie om er iets aan te doen.”

Er bestaan overigens ook al kogelvrije schooltassen.

Niet schrikken op 0:20.

Hevig debat over guncontrol

Het schietdrama op een basisschool in Newtown was de gruwelijkste in de geschiedenis van de VS. Twintig jonge kinderen vonden de dood. Een hevig debat over de vrije wetgeving is daarop losgebarsten. Obama stelde onlangs een pakket maatregelen voor om het wapenbezit te reguleren. Daar kwam al meteen protest op van een gedeelte van de bevolking dat zijn wapens niet kwijt wil: duizenden mensen gingen de straat op.

    • Mirjam Remie