Murray verslaat Federer en haalt de finale van Australian Open

Andy Murray heeft voor de derde keer in zijn loopbaan de finale van de Australian Open bereikt. De als derde geplaatste Schot was vrijdag in vijf sets Roger Federer, de nummer twee van de plaatsingslijst, de baas met 6-4, 6-7 (5), 6-3, 6-7 (2), 6-2.

Andy Murray heeft voor de derde keer in zijn loopbaan de finale van de Australian Open bereikt. De als derde geplaatste Schot was vrijdag in vijf sets Roger Federer, de nummer twee van de plaatsingslijst, de baas met 6-4, 6-7 (5), 6-3, 6-7 (2), 6-2.

Murrray, die Australische finales verloor in 2010 en 2011, speelt zijn derde grote finale op rij zondag tegen Novak Djokovic (1), die donderdag David Ferrer (4) versloeg.

Het is de eerste keer dat Murray Federer heeft verslagen in de de drie keer dat ze elkaar in een grote wedstrijd zijn tegengekomen: op de finale van US Open in 2008, op de Australian Open in 2010 en vorig jaar op Wimbledon. Murray tegen persbureau AP:

“Het is altijd moeilijk tegen hem als hij zijn beste tennis speelt. Ik was erg nerveus. Hij speelt het best met zijn rug tegen de muur.”

Murray ging in de eerste set al snel door de service van Federer heen en stond die voorsprong niet meer af. Beide spelers wisten in het tweede bedrijf geen break te plaatsen. Federer trok de stand vervolgens gelijk in de tiebreak, het eerste setverlies voor Murray in het toernooi.

Murray domineerde in de rally’s en een break op 3-2 bracht hem opnieuw aan de leiding. Met enkele fraaie winners was het Federer die in de vierde set het eerst toesloeg, maar Murray had een antwoord paraat. In de tiebreak was het opnieuw Federer die aan het langste eind trok.

Murray herpakte zich evenwel en ging in de beslissende set direct door de opslag van zijn opponent heen. Daarmee was het pleit beslecht. Na vier uur tennis benutte hij zijn eerste wedstrijdpunt.

    • Mirjam Remie